QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Techmania Bike show 2022 – spojení fyziky a sportu

19.09.2022 14:45

Plzeňská Techmania chystá zajímavou akci! Bike show, jejíž hlavní hvězdou bude profesionální biker, youtuber a influencer Tomáš Zejda, se bude konat už 24. září. Čtěte rozhovor s Lukášem Baliharem...

techmania

Techmania se dlouhodobě otevírá i jiným cílovým skupinám a propojuje svou programovou nabídkou také aktivity, které jsou na první pohled odlišné od toho, co plzeňské science centrum obvykle dělá a jak ho návštěvníci znají.

Jednou z takovýchto akcí je právě zdánlivě nepropojitelný svět freestylu a „denního chleba“ Techmanie, která přibližuje fyzikální principy v praxi. „Příznivci freestylu a bikeři jsou určitě specifickou skupinou návštěvníků. Nicméně jejich um skvěle ukazuje, jak při tomto sportu funguje hned několik fyzikálních zákonitostí např. gravitace, zrychlení, akce a reakce, odstředivá síla při rotaci aj.  Málokdo si položí otázku, proč jsme schopni na oblíbeném přepravním prostředku jezdit, skákat nebo se dokonce i točit a nespadnout,“ uvedl ředitel Techmanie, Jiří Královec.

Netradiční ukázku fyziky v praxi si připravila Techmania Science Center pro všechny cyklo nadšence, milovníky adrenalinu a také dobrého jídla, pití a muziky. V sobotu 24. září od 10 hodin se na parkovišti před science centrem bude konat celodenní akce s názvem Bike show, jejíž hlavní hvězdou je profesionální biker, youtuber a influencer Tomáš Zejda.

Otci myšlenky celé akce jsou Lukáš Balihar, vedoucí provozu v Techmania Science Center a Martin Hejret, kteří jsou fanoušky cyklistiky.

V úvodu našeho rozhovoru Lukáš Balihar prozradil, že právě díky např. setrvačníkům a fyzikálním zákonitostem je kolo schopné jet rovně. Více o fyzice se dozví návštěvník Techmanie v expozici Edutorium.

Kde se vzal nápad na uspořádání BIKE SHOW?

Myšlenka na realizaci akce vznikla náhodou. Jedna z expozic v Techmanii nazvaná Malá věda obsahuje molitanové kostičky, které je nutné jednou za čas vyměnit. Řešili jsme, co s nimi, protože odvézt je do sběru, nám nepřipadalo efektivní a ekologické. Napadlo nás, že je využívají sportovci při tréninku nejrůznějších skoků a salt. A to byl moment zrodu akce Techmania Bike Show 2022. Tomáš Zejda mě napadl hned.

Na co se můžeme s Tomášem Zejdou těšit?

Hlavně na jeho exhibici, která se bude konat několikrát za den. Také na autogramiádu s možností vyfotit se s Tomášem, nebo na jeho dokument o cestě na kole na Kilimandžáro, který se bude promítat v Planetáriu. Tomáš bude během promítání vyprávět své zážitky, které už se do dokumentu nevešly.

Máte v programu BIKE SHOW nějaká další lákadla?

Mnoho lákadel se podařilo realizovat díky partnerům. Ze zajímavostí doprovodného programu bych rád uvedl výstavu a testování kol, které zajišťuje společnost Decathlon, která se v  posledních letech etabluje v cyklistickém sportu a vyrábí i závodní kola pro profesionální cyklisty.

Zájemci si budou moci na simulátoru vyzkoušet jízdu na zadním kole nebo na snowboardu, a také si zatočit kolem štěstí o zajímavé ceny. To pro nás zajišťuje společnost Horsefeathers, která je také sponzorem Tomáše Zejdy a dalších adrenalinových sportovců.

Svůj stánek budou mít na akci i zdravotníci, kteří budou zájemce učit poskytovat nedokladnou resuscitaci.

A protože k freestyle patří skvělá muzika, bude na akci hrát plzeňský DJ Hoffee, který už v Techmanii hrál třeba při oslavě desátých narozenin. Přiveze si desky a mixážní pult a bude „skrečovat“ a tvořit tak originální hudbu přímo na místě.

Co pro své fanoušky připravila Techmania?

Hlavním posláním našeho centra je zábavnou formou vzdělávat a propagovat fyziku, chemii a další vědy. A tak jsme do našeho stánku připravili bazén se speciální tzv. nenewtonskou kapalinou, která se v dané chvíli nechová jako kapalina a je možné po ní přejet - třeba právě na kole. Budeme také zapůjčovat k vyzkoušení i vozítka zn. Segway.

Doporučuji sledovat sociální sítě  Techmanie, kde postupně zveřejňujeme nejen informace o programu, ale také videa s Tomášem Zejdou, kterými láká na svoji exhibici. Rozhodně už teď je jasné, že se máme na co těšit.

Akce je plánována téměř na celý den. Mysleli jste také na občerstvení?

O občerstvení se postará Marian Maroš Báchor. A na něj nás přivedl Tomáš. On je totiž nejen skvělým bikerem, ale také vášnivým amatérským kuchařem a zúčastnil se televizní kuchařské reality show MasterChef. A tam se s Marošem seznámil.  A protože jsou dodnes přátelé, přijedou k nám spolu. Maroš bude na akci připravovat skvělé degustační burgery a další dobroty. A díky plzeňskému pivovaru Purkmistr se bude točit nejen pivo, ale i limonády.

Akce je plánována jako venkovní. Máte i tzv. mokrou variantu?

Doufám, že nám bude počasí přát a my budeme moci celou akci uspořádat na parkovišti před Techmanií. V případě nepříznivého počasí celou akci přesuneme do vnitřních prostor science centra. Bude otevřené po celou dobu akce od 10 do 22 hodin a nabídne svůj program. Návštěvník je oprávněn na základě zakoupené vstupenky do science centra navštívit zdarma i BIKE SHOW.

Kde a za kolik můžu zakoupit vstupenku na BIKE SHOW?

Vstupenky se dají zakoupit na našem webu.

Máme tři kategorie vstupenek. Ta celodenní stojí 280 Kč. Je možné si pořídit také vstupenku jen na program od 16 do 22 hodin za 140 Kč. Nabízíme i speciální VIP vstupenku, která opravňuje k celodennímu vstupu do Techmanie, Planetária i na BIKE SHOW a ještě svému držiteli zajišťuje občerstvení ve formě burgeru od Maroše a piva z Purkmistra. Ta stojí 500 Kč.

Držitelé permanentek mají vstup zdarma.

Děkujeme za rozhovor a držíme vám palce, ať se akce vydaří a máte hezké počasí.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24