QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

TIP na výlet: Barokní most v Bělé nad Radbuzou stojí za návštěvu - FOTKY

20.02.2023 16:05

Jaká je nejznámější památka v Bělé nad Radbuzou? Zajisté barokní kamenný most, který se nachází na řece Radbuze. Víte, že byl postaven podle vzoru Karlova mostu v Praze?

Mosta Bělá nad Radbuzou_0223_čtenář QAPu (3)
Mosta Bělá nad Radbuzou_0223_čtenář QAPu (3)Mosta Bělá nad Radbuzou_0223_čtenář QAPu (1)Mosta Bělá nad Radbuzou_0223_čtenář QAPu (4)Mosta Bělá nad Radbuzou_0223_čtenář QAPu (2)

Město Bělá nad Radbuzou leží v malebném údolí horního toku Radbuzy a Bezděkovského potoka v podhůří Českého lesa na Domažlicku. V Bělé nad Radbuzou se nachází zajímavý kamenný most. Město je na svůj barokní most náležitě pyšné, má ho dokonce přímo v městském znaku. To není úplně obvyklé, málokteré město má ve svém znaku lokální stavbu. Most je ve znaku spolu s pecnem chleba a zkříženými chodskými čakany.

Bělští mohou za svůj krásný most vděčit kněžně Anně Marii Terezii Metternichové, která nechala vybudovat přemostění podle vzoru Karlova mostu v Praze. Kamenný most je dlouhý 45 metrů, má osm oblouků a najdete na něm šest barokních soch světců. Byl pravděpodobně postaven v letech 1703 až 1723 a nahradil původní dřevěný most.

Na pilířích mostu nalezneme velké sochy světců. Jsou to: Panna Marie Neposkvrněná, sv. Michael, sv. Václav, sv. Jan Nepomucký, sv. Erasmus a sv. Antonín z Padovy. Některé zdroje uvádí, že původně bylo na mostě o dvě sochy více.

Kamenný most rozhodně stojí za vidění. Ještě do roku 1995 sloužil pro dopravu, nyní je jen pro pěší a cyklisty. Jeho návštěvu můžete spojit s výšlapem na vrch Velký Zvon (863 m), který odedávna sloužil jako strážní bod. Ale až na vrchol se nedostanete, je totiž oplocen a vojensky střežen. Za návštěvu stojí i nedaleká Vyhlídková věž Pohořelec.

Most byl dopravní stavbou i kultovním místem, konaly se na něm pouti, sloužily pobožnosti. Bělá nad Radbuzou a kamenný most je i nadále spojen s kulturou, hlavně s country hudbou. V roce 2011 se konal zkušební ročník festivalu Country na mostě, který měl velký úspěch. Od té doby se tento festival folkové, country, trampské a spřízněné hudby koná v Bělé každým rokem.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24