QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Centru robotiky proběhne den pro veřejnost. Na co se můžou děti těšit?

27.02.2023 14:17

Správa informačních technologií města Plzně prostřednictvím svého Centra robotiky pořádá den pro veřejnost s názvem π [pí] day. Co vše bude možné prozkoumat a vyzkoušet?

centrum robotiky_Plzeň_ilustrační_0223

π [pí] day se uskuteční v sobotu 11. března v Cukrovarské 23C v Plzni. Matematika s robotem, fotografování přírodnin, interaktivní workshop o životě včel nebo pokusy s hydrogelem? To a mnohem více nabídne den pro veřejnost v Centru robotiky.

„Již mnoho let prostřednictvím Centra robotiky připravujeme dny otevřených dveří pro děti a jejich rodiče. Cílem je ukázat práci našich lektorů a to, co v Centru robotiky mohou děti objevovat, zažívat a naučit se. day pojmenovaný po Ludolfově čísle pořádáme již druhým rokem. Popularizace přírodovědeckých a technických oborů je jedním z našich cílů,“ uvedl ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Během jednotlivých workshopů budou účastníci pracovat v týmech a ověřovat správnost svého bádání. Jednotlivé workshopy se uskuteční v čase od 10 do 16 hodin a jsou připraveny pro děti z různých ročníků základních škol. Nejmenší se mohou zúčastnit interaktivního workshopu o životě včel. Na jejich tělo se podívají zblízka pomocí mikroskopu, ochutnají med a vyrobí si svíčku ze včelího vosku. Zábavnou formou si vyzkoušejí i plnění matematických úloh díky programování robota Photon.

Větší děti se stanou vědci díky workshopu Experimentujeme s hydrogelem a prozkoumají, jaké vlastnosti tento polymer má a kde ho můžeme využívat. Zapojit si elektrický obvod mohou na workshopu Don‘t touch. Programování robotické včelky bude součástí dílny Včely od A do Z, kde také zjistí, jaké role mají jednotlivé včely v úlu nebo jak spolu komunikují.

Pro zájemce o fotografování jsou připraveny hned dva workshopy. První bude probíhat v ateliéru a děti si vyzkouší práci se zeleným plátnem. Díky následnému postprocesu si vytvoří fotografii kdekoliv v přírodě. Druhý workshop se naopak uskuteční v exteriéru.

Fyzikálním tématům se bude věnovat hned několik workshopů. Udržíš teplo? – to je název dílny, ve které budou děti pracovat jak rukama, tak hlavou. Navíc si svoji hypotézu ověří pomocí měřícího systému Pasco. S termokamerami budou děti experimentovat hned na dvou workshopech a díky nim uvidí i to, co běžným okem není možné zahlédnout. V poslední dílně bude hlavním tématem zákon síly, ale také rychlost, pohyb a dráha.

„Přivést děti k technickému a přírodovědeckému vzdělání zábavnou formou je vždy ta nejlepší cesta. V Centru robotiky tohle všechno umí, podporují vzdělávání dětí formou hry a bez stresu. Současně školí pedagogy a nabízejí jim širokou podporu do výuky,“ připomíná radní města Plzně Daniel Kůs, do jehož gesce činnost Správy informačních technologií patří.

O workshopy je každoročně velký zájem, proto pořadatelé doporučují rezervovat si místo předem na www.centrumrobotiky.eu.

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24