QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zaniklá osada Stará Hůrka na Šumavě! Stávaly tu slavné sklárny i hotel

14.03.2021 8:09

Na Šumavě najdeme spousty míst, kde dnes už jen ruiny nebo zbytky domů připomínají slavnou minulost. Jednou ze zaniklých osad je i Hůrka nedaleko Prášil, zajímavá nejen pro svou sklářskou minulost.

Hůrka6
Hůrka5Hůrka6Hůrka3Hůrka7Hůrka4Hůrka2Hůrka

Slavnou zaniklou osadu dnes připomíná už jen kaple, chráněné stromořadí a informační cedule. Málokdo by ale řekl, že zde kdysi stávaly slavné sklárny, domy pro dělníky, hotel U jezera Laka, hostinec, pošta, dva mlýny, zámeček... Žili tu hlavně skláři a dělníci. Místo bylo před druhou světovou válkou i vyhledávaným turistickým místem.

Území mezi Polomem, Slatinným potokem a Vintířovou stezkou o rozloze přes tisíc hektarů koupila za 2500 zlatých od kněžny Eleonory Mansfeldové v říjnu roku 1732 sklářská rodina Hafenbrädlů. Na pozemku byla záhy vystavěna prosperující sklářská huť, nazývaná Česká huť. Pro provoz sklárny byl vybudován umělý kanál, který přiváděl vodu z blízkého jezera Laka, ta poháněla dřevěná kola.

Hůrka

V roce 1766 byla nedaleko založena nová sklárna. Místu staré hutě se začalo říkat Stará Hůrka (Althurkenthal) a nové osadě pro sklářské dělníky Nová Hůrka. Kolem roku 1800 koupil Českou huť od Hafenbrädlů Kristián Ferdinand Abele.

V roce 1789 nechal Ignác Hafenbrädl v obci postavit kostel, zasvěcený sv. Vincenci Ferrerskému. V roce 1820 zde byla postavena hřbitovní kaple sv. Kříže, která sloužila jako hrobka sklářských rodin Abelů a Hafenbrändlů. Byl zde pohřben i otec spisovatele Karla Klostermanna. Úpadek obce nastal po druhé světové válce.

Osada Hůrka je vedena jako zanilá od roku 1955.

foto: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24