QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak cyklisté dodržují pravidla provozu? Policie v Plzeňském kraji provedla kontrolní akci – FOTKY

01.06.2023 9:51

Při poslední kontrolní akci se policisté v Plzeňském kraji zaměřili zejména na cyklisty. Jak kontrola dopadla?

kontrola cyklistu_0523_PČR (5)
kontrola cyklistu_0523_PČR (5)kontrola cyklistu_0523_PČR (2)kontrola cyklistu_0523_PČR (1)kontrola cyklistu_0523_PČR (3)kontrola cyklistu_0523_PČR (4)kontrola cyklistu_0523_PČR (6)kontrola cyklistu_0523_PČR (7)

„V minulém týdnu se policisté na vybraných místech na území Plzeňského kraje zaměřili na cyklisty. Kontrolovali, zda dodržují např. zákaz jízdy po chodníku, požívání alkoholických nápojů a omamných a psychotropních látek, používání ochranné přilby u osob do 18 let a další zákonná ustanovení,“ informovala mluvčí policie Hana Kroftová s tím, že do akce bylo nasazeno přes dvacet policistů, kteří zjistili padesát přestupků, z toho se osmi dopustili právě cyklisté.

Mezi nejčastější prohřešky cyklistů patří nerespektování pravidel. „Jednalo se o jízdu po chodníku, jízdu bez držení řídítek, telefonování za jízdy a neúplnou povinnou výbavu jízdního kola, policisté vyřešili prohřešky s cyklisty příkazem na místě,“ uvedla mluvčí.

Kromě cyklistů odhalili policisté při kontrolní akci tři řidiče, kteří řídili motorové vozidlo pod vlivem alkoholu a jednoho, jenž měl pozitivní test na omamné a psychotropní látky. „Další porušení se týkala např. nerespektování rychlostních limitů (6), držení telefonu během jízdy (6), nepoužití bezpečnostních pásů (8) a nevyhovující technický stav vozidla (4),“ vyčíslila mluvčí.

Policie apeluje: „Myslete na to, že jako cyklista patříte na silnici mezi zvlášť zranitelné účastníky. Dodržujte předpisy související s provozem na našich silnicích, buďte vůči sobě i ostatním ohleduplní, snažte se předvídat a být obezřetní.“

Jaká je povinná výbava cyklisty? To a mnohem více naleznete zde.

Foto PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24