K výročí piva Pilsner Urquell si připijeme nefiltrovanou variantou!

05.10.2011 8:19     05.10.2011 11:29

Přesně před 169 lety byla v Plzni uvařena první várka piva Pilsner Urquell. Výročí si letos pivaři připomenou opravdu speciální akcí, připijí se totiž nefiltrovaným a nepasterizovaným ´Prazdrojem´!

nefiltrované pivo

K připomenutí letošního 169. výročí vzniku světoznámého ležáku Pilsner Urquell se v přibližně 150 restauracích a hospodách po celé České republice vyčepuje 1 500 hektolitrů nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell.

Fanoušci plzeňského piva si připomenou zrod plzeňského ležáku jeho nefiltrovanou variantou, se kterou mohou zažít atmosféru ležáckých sklepů.

"Oslava narozenin ležáku Pilsner Urquell nefiltrovanou variantou je příznivci plzeňských piv vždycky vítána a získává si stále větší přízeň. Nefiltrované pivo se vaří stejně jako běžně prodávané pivo, jen neprojde v závěru výrobního procesu filtrací a pasterizací. Zůstane v něm tak malé množství pivovarských kvasnic a pivo má o něco plnější chuť, ale musí se vypít ve velmi krátké době po stočení," vysvětlil starší obchodní sládek Václav Berka z Plzeňského Prazdroje.

V Plzni nabídne nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell devět restaurací a hospod: vyhlášená Restaurace Na Spilce, Starobolevecká hospůdka, Švejk Restaurant Tivoli, Restaurace V Podlesí, Restaurace Uctívaný velbloud, Pi Jez Pi, Music Club Bar, Bowling U Papírny a především Restaurace U Salzmannů, jejímuž původnímu majiteli Martinu Salzmannovi vděčí Praha za skvělé plzeňské pivo, které forman rok poté dovezl do restaurace U Pinkasů.

"Pro naši restauraci i hosty je to skutečně slavnostní událost a téměř povinnost, neboť zakladatel této restaurace Martin Salzmann stál přímo u zrodu skvělého plzeňského a pomohl rozšířit jeho slávu za hranicemi města Plzně," řekl Josef Hlaváček, provozní restaurace U Salzmannů.

Nefiltrované pivo díky obsahu čerstvých kvasnic vyžaduje náročnější ošetřování i skladování, tím pádem i přísnější požadavky na stáčení do sudů, ale také na provozovatele hospod a restaurací, kteří musí splňovat přísná kritéria na skladování, čepování a údržbu pivních cest.

Oslavy 169. výročí piva Pilsner Urquell zahájí legendární pražská hospoda U Pinkasů, ve které se plzeňský ležák čepuje již od roku 1843. "Dva soudky se spodně kvašeným plzeňským pivem tehdy přivezl do Prahy forman Martin Salzmann a sláva plzeňských piv na sebe nenechala dlouho čekat. U Pinkasů letos podruhé oslaví narozeniny ležáku tzv. Pinkasovou noční můrou: dne 11. října se pražští číšníci utkají v běhu ze sklepa do druhého patra s 10 plnými půllitry na čas. Běh vzdává hold mnoha číšníkům, kteří v minulosti tímto způsobem u Pinkasů servírovali hostům ležák Pilsner Urquell," prozradil Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje.

Přehled restaurací, v nichž se bude od 5. do 20. října čepovat nefiltrovaný ležák, najdou fanoušci plzeňského piva na webové stránce: www.pilsner-urquell.cz v odkazu PU Nefiltrovaný!

Jak vzniklo pivo Pilsner Urquell?

Výročí první várky Pilsner Urquell se vztahuje k roku 1842, kdy 5. října sládek Josef Groll v Měšťanském pivovaru zkombinoval tehdy méně obvyklý způsob spodního kvašení s vybranými českými ingrediencemi: vlastním sladem z českých druhů ječmene, žateckým chmelem a místní měkkou vodou. "Výsledkem byl nápoj jedinečné chuti, čirosti a zlatavé barvy, která nebyla do té doby u piv známá. Dodnes se Pilsner Urquell stále vaří podle původního receptu, stejným varním postupem na tři rmuty s přímým ohřevem rmutovací pánve. Plzeňský ležák dal vzniknout celé kategorii piv typu "pils", která dnes tvoří 70 % všeho piva vypitého na světě," dodal Jurina.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT