Erbenova Kytice na prknech DJKT! Geniální choreografie vás vtáhne

08.09.2019 12:17

Soubor baletu DJKT v Plzni v čele s režisérkou Irenou Žantovskou a choreografem Richardem Ševčíkem představili veřejnosti taneční zpracování Erbenovy Kytice, která vás nechá v nemalém úžasu. 

Kytice_DJKT_foto_Martina_Root 5
6eee54acabafb55700da2aa842894d9e_XLKytice_DJKT_foto_Martina_Root 4Kytice_DJKT_foto_Martina_Root 5Kytice_DJKT_foto_Martina_Root 6

Jedno z nejznámějších českých děl, Erbenova Kytice, bylo přeneseno na divadelní prkna Divadla Josefa Kajetána Tyla formou baletu. Režie se zhostila Irena Žantovská, která v DJKT v minulosti režírovala například Mámení mysli nebo Zabijáka Joea. Tanečně byly zpracovány hned čtyři ze třinácti balad Vodník, Polednice, Zlatý kolovrat a Svatební košile. Kytice měla premiéru 7.9. 2019 na Malé scéně plzeňského divadla. 

Geniální choreografie vás vtáhne do děje...

Za skvostnou choreografií nestojí nikdo jiný než Richard Ševčík, který má na svém kontě vysoký počet choreografií pro plzeňské inscenace jako jsou například Kočky (2014), Zápisník zmizelého (2015), Obraz Doriana Graye (2014) a další. Celé taneční zpracování je velmi nápadité a hlavně skvělě odráží děj jednotlivých balad - jednoduše řečeno, choreografie každé balady vás vtáhne do děje lusknutím prstu. Nejen při baladě Vodník vám běhá mráz po zádech.

Svělé choreografie musel ovšem někdo odtancovat a v této baletní inscenaci se toho ujali snad ti nejlepší. Co se týče baletních kreací, ty je asi zbytečné označovat za famózní, protože to by se od baletních profesionálů dalo čekat. Avšak to, co stojí za zmínku, jsou perfektní (pouze mimické) herecké výkony tanečníků.

Kromě tanečníků je na jevišti po celou dobu představení i činoherní postava samotného umělce Karla Jaromíra Erbena (Jiří Srnec), který částečně zasahuje do dějů jednotlivých balad. Z pohledu diváka se jedná o velmi zajímavou postavu, která celé dílo dělá impozantním. A když dojde řeč na výkon Jiřího Astera Srnce, tak se ptám, proč o tomto talentovaném herci, který ví, jak si dostat celé hlediště na svou stranu, neslýcháme častěji. Velká obdiva také patří činoherním hercům z DJKT (Andrea Mohylová, Vladimír Pokorný, Zuzana Ščerbová, Michal Štěrba, Apolena Veldová), kteří se chopili nahrání vybraných veršů.Kytice_DJKT_foto_Martina_Root 6

Výtvarnou stránku má na svědomí Aleš Valášek, který se v DJKT podílel již na dvaceti inscenacích, mimo jiné na pohádkách Malá mořská víla a Plzeňský pověsti. Aleš Valášek nikdy nezklame a tato inscenace není výjimkou. Kostýmy jsou jednoduché, ale o to více dané postavy reálnější. Scéna je mimo pozoruhodných rekvizit doplněna o plátno, na němž promítané projekce dělají představení zase o něco více výjimečné. 

Dva velikáni na jednom jevišti...

Celá inscenace je doprovázená skladbami Antonína Dvořáka. A když se na jednom jevišti sejdou díla dvou našich velikánů Antonín Dvořák a Karel Jaromír Erben je to nejen pastva pro oči, ale i pohlazení pro naše uši. 

Potěšíte i ty nejmenší...

Představení je díky činoherní postavě pana Erbena a namluvených veršů pochopitelná i pro děti, kterým prostřednitcvím jevištního zpracování může být představeno jedno z nejdůležitějších děl naší literatury. Tato inscenace je bezpochyby něco, na co v Plzni můžeme být opravdu pyšní, jelikož takhle zajímavě zabávné taneční zpracování vám bude nabídnuto málokde. 

Další termíny představení naleznete zde.

Účinkující: Jiří Aster Srnec, Abigail Baker, Gaëtan Piras, Michal Lenner, Lýdie Švojgerová, Sara Antikainen, Justin Rimke

 

FOTO: Martina Root (zdroj DJKT)

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24