QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chystáte přezout auto na letní pneumatiky? Poradíme, kam vyhodit ty staré

09.04.2023 8:15

S nástupem jara řidiči většinou přezouvají své automobily na letní pneumatiky. Zákonem doporučovaný termín je 1. dubna. Letošní jaro je mrazivé, a tak mnoho lidí rozumně vyčkává. Brzy ale vyvstane problém, kam vyhodit ty staré? Poradíme!

pneumatiky

Připomínáme, že pneumatika rozhodně nepatří do komunálního odpadu a už vůbec ne na okraj lesa. Pneumatiky obsahují značné množství látek, které jsou silně toxické, nevhodná likvidace má nepříznivý dopad na přírodu a životní prostředí.

Pneumatiky spadají do těch druhů odpadu, pro které platí kolektivní systém zpětného odběru. ELT Management Company Czech Republic (Eltma) je autorizovaný kolektivní systém zajišťující svoz a likvidaci pneumatik v České republice. Díky tomu můžete využít možnosti zpětného odběru a pneumatiky odevzdat například ve vybraných autoservisech zdarma. V Plzeňském kraji jich jsou stovky. Zpětný odběr není podmíněn nákupem služby nebo výrobku. Seznam těchto míst naleznete zde.

Jednoduché vyhledávání všech odběrových míst pneumatik naleznete například i zde.

V některých městech přijímají pneumatiky sběrné dvory. Doporučujeme si předem zjistit, zda to platí i pro vaše město. Ne všechny sběrné dvory totiž odložení použitých pneumatik umožňují. V Plzni je například možné odevzdat pneumatiky ve všech sběrných dvorech. V Rokycanech je potřeba využít systému Eltma.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24