Hrady o víkendu ožijí, proběhnou Dny šumavského trojhradí

23.09.2022 16:30

O víkendu 24. a 25. září probíhají na Kašperku, ve Velharticích a na Rabí Dny šumavského trojhradí.

Kašperk_upraveny

Kašperk

Ústředním tématem podzimních Dnů šumavského trojhradí jsou tentokrát zábavy na středověkém hradě, aneb jak naši předci za kamennými zdmi trávili svůj volný čas.

Kašperk zve na speciální komentované prohlídky historicky oživeným hradem. Zasvěceným průvodcem bude urozený pán Hynek Krušina ze Žampachu se svou věrnou družinou. Na Kašperku budete mít příležitost potkat i dobové obyvatele.

"Každé poschodí východní věže náleží nějakému výjevu ze všedního života našich předků ve středověku. Řeč bude například o jídle a stolování, protože volný čas se hojně pojil s hodováním. Uvidíte různé kratochvíle od deskových her po vyšívání. V bývalé hradní kapli se dozvíte řadu zajímavostí četbě a duchovním životě, jemuž svědčily časté náboženské svátky," informuje kastelán hradu Kašperk.

Komentované prohlídky se budou konat v sobotu od 10.30, 12.00, 14.00 a 15.30 hod., nedělní prohlídky začnou od 10.30 a 12.00 hod. Hrad doporučuje rezervaci.

 

Šumavské trojhradí spojuje tři šumavské hrady

Šumavské trojhradí, to je vzájemná spolupráce tří šumavských hradů, které tvoří pomyslný trojúhelník kolem města Sušice. Jedná se o královský hrad Kašperk, dále hrad a zámek Velhratice a největší hradní zříceninu Rabí.

Velhartice

Tématem jsou kratochvíle na středověkém hradu, a tak ve Velharticích připravili prohlídky hradu s ukázkami výuky šermu, rukodělných prací, hraček a dalších zábav.

A na své si přijdou i milovníci vína. Připravena je tzv. Buškova číše - ochutnávka speciální edice hradních vín z českých vinic.

Rabí

Na hradě Rabí se rovněž zaměří na středověké radosti, zábavy a hry. Po celý víkend bude volně průchozí celý hradní areál. Navštívit můžete místnost s modely hradu i vyjít do prvního patra Nového paláce, které slouží jako vyhlídkové místo, dále nejstarší část hradu (včetně vysoké obytné věže, tak zvaného donjonu) nebo prozkoumat členitá sklepení.

Na velkém nádvoří si budou moci malí i velcí zahrát různé středověké hry (například šachy, dámu nebo karty). "Po oba víkendové dny dále nabízíme speciální prohlídky hradu (v sobotu v 10.30 a 13.30, v neděli v 12.15 a 14.30). Během nich se lidé dozví, jakých radostí si naši dávní předci užívali, jaké hry byli ve středověku populární, jak často se konaly turnaje nebo zda si hradní pánové drželi své dvorní šašky," uvádí pořadatelé.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24