QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Klíšťata opět řádí! V Plzeňském kraji platí mimořádné riziko!

05.05.2023 13:48

Nejvyšší stupeň klíšťové aktivity platí dnes, tedy v pátek 5. května, téměř po celé České republice. Mějte se na pozoru!

klíště

Blíží se prodloužený víkend, hezké počasí láká k výletům a procházkám. Mějte se ale na pozoru! Aktuálně téměř v celé České republice platí mimořádné riziko výskytu klíšťat.

Časté změny teplot a počasí nahrávají zvýšenému výskytu klíšťat. Nejlépe se klíšťatům daří v teplém a vlhkém prostředí, v listnatých a smíšených lesích, porostech křovin, v okolí vodních toků, v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách.

Věděli jste, že se výskyt klíšťat dá monitorovat?

O aktivitě informuje pravidelně Český hydrometeorologický ústav. Ten na základě teploty, vlhkosti vzduchu a řadě matematických vztahů, právě mezi aktivitou klíšťat a počasím, dokáže výskyt předpovědět. Aktuálně, na téměř celém území Plzeňského kraje, platí 5. stupeň aktivity, tedy mimořádné riziko. ČHMÚ uvádí doporučení: „Použijte repelent. Nevstupujte volně do listnatých a smíšených lesů, pohybujte se pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.“

Jak klíště vyndat? Na to existuje několik metod, babských rad. Obecně však platí, že je potřeba odstranit klíště celé. Prvním krokem by měla být desinfekce místa. Poté přichází na řadu pinzeta. Klíště je potřeba pomalým pohybem, vytočením, nebo vyvikláním vyndat. Ránu poté znovu vydesinfikovat. Místo si ještě pár dní kontrolujte.

O víkendu 6. až 7. května by měla být aktivita klíšťat o něco nižší, než platí dnes. I tak se mějte na pozoru!

Foto ilustrační, mapa ČHMÚ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24