QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kozí válka v Plzni! Kopta, Leichtová, Olšovský, Bárta... Co prozradili před premiérou?

24.11.2022 13:31

V plzeňském divadle se chystá velká premiéra. DJKT uvede muzikál s názvem Kozí válka, který byl napsán přímo pro plzeňské divadlo. Co před premiérou řekli tvůrci a hlavní herci? Na co se můžete těšit? Čtěte podrobnosti.

Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (25)
Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (24)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (25)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (26)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (27)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (28)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (29)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (30)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (31)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (32)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (33)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (34)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (35)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (36)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (37)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (38)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (39)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (40)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (41)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (42)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (44)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (43)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (45)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (46)Kozí Válka DJKT tvurci herci_foto QAP (47)01_Kozi-valka-WEB-root-121202_Kozi-valka-WEB-root-169303_Kozi-valka-WEB-root-7097

Kozí válka je původní český muzikál napsaný přímo pro Divadlo J. K. Tyla skladatelem Daliborem Bártou a textařem Václavem Bártou starším. Diváci se mohou těšit na téměř celý soubor doplněný o dětské představitele a na několik speciálních hostů v čele s Václavem Koptou nebo Pavlem Novotným a Kristýnou Leichtovou. Scénaře se ujal Lumír Olšovský, dramaturgie Pavel Bár. Příběh zasazený do konce druhé světové války bude mít premiéru v Plzni v sobotu 26. listopadu.

Divákům v Plzni bude příběh určitě blízký i místopisem. Zavede je totiž do jedné malé vesnice kdesi na Plzeňsku, kde mezi sebou bojují klukovské party z horní a dolní části. „Podporujeme region a snažíme se z toho čerpat. Proto jsme rádi, že se toho autoři ujali a napsali příběh pro naše divadlo,“ řekl ředitel Divadla Josefa Kajetána Tyla Martin Otava.

Jeden z představitelů Velkého Vaška je známý herec Václav Kopta. „Věděl jsem, že pakliže nabídku přijmu, tak to bude fičák, a to se potvrdilo. I přes nářek mé rodiny, který musel být slyšet až sem do Plzně, jsem ale řekl ano. A nikdy jsem nelitoval,“ říká Václav Kopta a znovu vyzdvihl přínosy regionality. „Potěšilo mě, že je to zasazené do regionu, to se nikde jinde nedá uvést, než v místě, kde na jedné straně stáli ruští vojáci, na druhé Američani. Každá rodina v tomto regionu byla konfrontována s touto dobou.“

Diváci uvidí i plzeňskou rodačku Kristýnou Leichtovou. „Jsem hrozně ráda, že jsem tady, doma. A moc děkuji za tu příležitosti A jak se jako činoherní herečka cítím v muzikálu? No jako činoherní herečka. Ale hlavně jsem tady nadšená, i z přístupu k nám a ze souboru,“ říká herečka Kristýna Leichtová, kterou v Kozí válce můžete vidět v roli Nadi.

Vedle Václavy Kopty se na jevišti objeví oblíbené stálice plzeňské muzikálové scény – Kateřina Chrenková, Jozef Hruškoci, Roman Krebs, Pavel Klimenda, Dušan Kraus a další. V roli vnadné Nadi se alternují divadelní a televizní herečka Kristýna Leichtová a Gabriela Stejskalová. Partu kluků z dolní Fidlačky povede v roli Vaška Matyáš Holman nebo Matěj Vejvoda, proti němu stane Tonda Kůžák v podání Ondřeje Kapusty či Ondřeje Tolara známých z titulní role muzikálu Billy Elliot.

Jak muzikál vznikal? „Mělo by to být pro široké spektrum diváka, na to se také dnes hodně zapomíná. Toto byla společná práce nejen autorská, ale i práce divadla. A byl jsem velmi rád, že pan ředitel pověřil režií pana Olšovského,“ říká Dalibor Bárta a dodává: “Největší zásluhu má Lumír Olšovský a Pavel Bár jako dramaturg, protože psát něco na zakázku je vždy těžké. Tady nám dali ale volnou ruku a zároveň byli naší opozicí a věcně připomínkovali.“

Dramaturg Pavel Bár se domnívá, že příběh chytne diváky. „Nás samotné příběh zaujal svojí jinakostí. Když vidím ten výsledek, vzpomínám na svoji prababičku a představuji si, jak tehdy lidé žili. Váže se to k minulosti a pro tu svoji jinakost si muzikál najde diváky,“ říká Bár.

„Děkuji za tu prababičku,“ směje se Václav Bárta st. a dodává: „Já jsem to prožil, a proto jsem to mohl napsat.“ Podle tvůrců bude dílo blízké právě Plzeňanům a lidem z regionu. „Já sám jsem z Moravy, a přesto v tom příběhu řvu hned na několik místech. Dojímá mě to. Celé je to vyprávěné očima dětí a vy se tam často některé věci dozvíte jen tak mimoděk. Příběh je milý, plný pochopení, byť se odehrává v nejkrutějších dobách,“ prozrazuje režisér Lumír Olšovský. Jako režisér se musel vyrovnat i s velkým počtem dětských herců. „Měl jsem jich kolem sebe 24 a každý byl úplně jiný,“ usmívá se a hned vypráví příběhy, jak musel některé dětské herce krotit.

Vstupenky na Kozí válku můžete zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Foto: QAP.cz, představení - DJKT Martina Root

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24