Máte doma krmítko pro ptáky? Přikrmujete správně?

02.12.2022 12:35

Asi málokdo nemá doma na zahradě krmítko nebo za oknem přichystanou nějakou tu lojovou kouli pro ptáky, kteří u nás přečkávají zimu. Pozorování sýkorek na krmítku patří k oblíbeným činnostem Čechů. Jak a čím ptáky krmit, abychom jim neublížili?

IMG_2575

V období sněhu a mrazu mají ptáci méně dostupné potravy, pomáháme jim přežít zimu tím, že ptákům do krmítek nebo na stromy chystáme potravu.

Sýkora koňadra létá pro jednotlivá semínka, která ihned sežere v nedalekém keři. Brhlík lesní si jich nabere plný zobák a odletí je schovat do spíže. Zvonek zelený sedí v krmítku a loupe jedno semínko za druhým. „Pokud se rozhodneme přikrmovat a budeme se držet několika zásad, můžeme ptákům navštěvujícím krmítka přikrmováním pomoci. Musíme mít ale na paměti, že umístěním krmítka na svou zahradu, balkon či parapet na sebe bereme zodpovědnost a ptákům můžeme v případě nesprávného krmení paradoxně ublížit,“ upozorňuje Ondřej Belfín z České společnosti ornitologické (ČSO).

Potrava ptáků, kteří u nás zimují, je převážně rostlinná a tvoří ji různá semena, bobule a jiné plody. „Osvědčenou potravou na krmítku jsou slunečnicová semena. Vrabci nebo hrdličky uvítají také obilná zrna jako oves, proso a pšenici. Když ponecháme několik jablek na stromě, budou nám vděční kosi a kvíčaly, a budeme-li mít štěstí, dočkáme se i pestrých severských návštěvníků – brkoslavů severních. Strakapoudy, sýkory či brhlíky nejlépe pohostíme tukovou směsí, kterou můžeme zakoupit v podobě lojových koulí,“ vysvětluje Dita Hořáková z ČSO.

Lidé mnohdy v dobré víře vyvěšují lojové koule v síťkách v městských parcích. Pokud ale koule spadnou, lákají vůní psy či ježky. Ti je mohou pozřít a mít vážné problémy. „Lojové koule umisťujeme do krmítek bez sítěk, které jsou zbytečný jednorázový plast a po spadnutí je mohou sežrat psi nebo ježci,“ dodává Dita Hořáková.

Co do krmítka rozhodně nepatří? „Krmítko není popelnice. Proto do něj nedávejme slaná, sladká, kořeněná, přepálená, uzená nebo zkažená jídla. Ptákům způsobují těžké zažívací potíže a leckdy i smrt. Z kuchyně ale můžeme použít ovesné vločky, strouhanku z nesoleného pečiva, strouhanou mrkev, vařenou rýži či vařené brambory,“ doporučuje Hořáková a upozorňuje, že není vhodné ptáky překrmovat.

„Ptačí svět je pestrý, plný poletujících a poskakujících opeřenců, kteří nám lidem dělají radost, pokud zrovna přiletí na naše krmítko. Přikrmujme proto správně a zodpovědně, abychom jim neškodili,“ říka Ondřej Belfín.

Foto Petr Moulis

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24