QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na obloze je k vidění kometa, která se ukáže jednou za 47 tisíc let

12.01.2023 9:19

C/2022 E3 ZTF to je název komety, která je viditelná na zimní obloze jednou za 47 tisíc let. Při dobré viditelnosti ji můžeme pozorovat i pouhým okem. Tuto jedinečnou příležitost máme právě nyní.

kometa_foto Rolando Ligustri

Kometa by dle dostupných informací měla být nejlépe vidět od druhé poloviny ledna do první poloviny února. „Kometa dosáhne 12. ledna 2023 přísluní ve vzdálenosti 1,11 astronomické jednotky (asi 166 milionů km) a začne být zároveň cirkumpolární, tedy vůbec nebude zapadat pod obzor. O dva a půl týdne později, 1. února 2023, proletí nejblíže k Zemi ve vzdálenosti 0,28 astronomické jednotky (asi 42 milionů km). V té době bude prolétat blízko severního nebeského pólu v souhvězdí Žirafy, nad „Velkým vozem“, a díky její poloze na noční obloze bude možné ji poměrně snadno vyhledat malým dalekohledem. Předpokládá se, že během svého maximálního přiblížení k Zemi dosáhne až 5. hvězdné velikosti a bude tedy možné ji pozorovat na tmavé obloze mimo města i na hranici viditelnosti pouhýma očima. Pro jisté spatření je ale nutné se vybavit alespoň triedrem,“ upřesnila Česko-Slovenská Astronomická tlačová agentura.

Kdy a kde ji pozorovat?

Kometa ZTF se pozvolna přesune od souhvězdí Severní koruny přes Pastýře (14. – 21. ledna), Draka (22. – 25. ledna), Malého medvěda (26. – 28. ledna), Žirafu (až do 4. února), Vozku (do 9. února) až do Býka. Vysoko na obloze ve dnech 11. a 12. února také uvidíme její „průlet“ poblíž jasné planety Mars. Právě od poloviny ledna do poloviny února se bude nacházet nejblíže ke Slunci i k Zemi, a bude tedy nejjasnější. Velkou část tohoto období bude navíc tzv. cirkumpolární, tedy viditelná celou noc. V druhé polovině nocí navíc vystoupá vysoko až k nadhlavníku. Její pozorovací podmínky tedy budou opravdu velmi dobré, pro Středoevropana takřka ideální. Důležité je ale ji vyhlížet daleko od měst a na tmavé bezměsíčné obloze,“ uvádí Česko-Slovenská Astronomická tlačová agentura.

„Horší podmínky proto nastávají krátce po průletu přízemím (1. února), neboť jen 4 dny poté – 5. února 2023 – bude Měsíc v úplňku. Celé období před úplňkem má smysl vyhlížet kometu hlavně v časných ranních hodinách a po úplňku naopak na večerní obloze,“ doporučuje Česko-Slovenská Astronomická tlačová agentura.

Foto Rolando Ligustri

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24