QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vedení města Horažďovice odvolalo zakáz vstupu na Ostrov

03.01.2024 10:35     05.01.2024 11:57

Dosažení 3. stupně povodňové aktivity (3. SPA) na řece Otavě vyvolalo reakci vedení města Horažďovice.

Úhlava Plzeň Hradiště foto QAP (7)

AKTUALIZACE:

"Povodňová komise města Horažďovice a Povodňová komise ORP Horažďovice ODVOLALY všechny stupně povodňové aktivity," informovalo v pátek 5. ledna vedení města.

Původní článek:

„Vzhledem k aktuální situaci na řece Otavě, kde byl dosažen 3. stupeň povodňové aktivity a další nedobré prognózy, vydáváme následující zákazy,“ uvedla Povodňová komise ORP a města Horažďovice. „Od dnešního dne, 03.01.2023 od 08:30 hodin, Povodňová komise ORP a města Horažďovice vyhlašuje zákaz vstupu na Ostrov a okolí, zákaz pohybu osob v bezprostřední blízkosti řeky Otavy.“

Dalším opatřením Povodňové komise je zákaz vjezdu a parkovaní vozidel u bazénu od 18:00 hodin a umístění protipovodňových pytlů v kritických místech.

„Všichni občané a návštěvníci jsou vyzváni, aby respektovali tyto zákazy, opatření a vyhýbali se oblastem v blízkosti řeky. Obecně doporučuje zabezpečení osob, zvířat a nemovitostí v zátopovém území. Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku. Snížení stability stromů v podmáčené půdě. Připravit se na možnost dopadů povodně,“ uvádí Povodňová komise ORP.

Za zvýšením hladiny Otavy stojí vydatný déšť a tání sněhu. „V Prášilech na Šumavě spadlo za posledních 24 hodin přes 70 mm srážek. V důsledku vydatného deště a tání sněhu došlo k vzestupu hladiny řeky Otavy na 3. SPA v měrném profilu Rejštejn. Na Šumavě se budou v následujících hodinách vyskytovat četné přeháňky, proto je zde nutné nadále sledovat hladiny řek,“ okomentoval situaci dnes ráno Český hydrometeorologický ústav.

Srážky aktuálně zeslábly, ale i tak očekávají meteorologové v následujících hodinách četné přeháňky a také bude pokračovat tání sněhu.

Dle dat ČHMÚ je aktuálně (3.1.2024 10:20) v měrném profilu Rejštejn 1. SPA, v Sušici 2. SPA. Sledovat aktuální data můžete ZDE.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT