QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Proč se sloupku v plotu říká kuna? I na takové otázky odpoví plzeňská knihovna

08.02.2023 12:41

Virtuální referenční službu Ptejte se knihovny, do níž je zapojeno více než 90 českých knihoven, od roku 2004 zastřešuje a rozvíjí Národní knihovna České republiky. Z Plzeňského kraje jsou do projektu zapojeny tři knihovny.

knihovna

Ptejte se knihovny je zajímavý projekt, který by mohl nadchnout nejednoho zvědavce. Neznáte na něco odpověď? Zeptejte se těch, kteří tráví veškerý svůj čas s moudrými knihami a mají přístup do všech archivů. Knihovníci totiž naleznou odpověď snad na všechno. “V knihovnách najdete pracovníky, kteří jsou specialisty na vyhledávací služby, mají přístupy k novým databázím a pomohou vám najít odpověď na vaše dotazy. Ptejte se knihovny je službou českých knihoven nejširší veřejnosti,” uvádí se na stránkách ptejteseknihovny.cz.

Dotaz musí být stručný a konkrétní. Knihovna, pro kterou bude dotaz určen, odpovídá na e-mail do 48 hodin v pracovních dnech. V roce 2022 bylo zodpovězeno celkem 3474 dotazů. V Plzeňském kraji jsou zapojeny tyto knihovny: Knihovna města Plzně, p. o., Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni a Městská knihovna Rokycany.

Na webu aktuálně probíhá soutěž o Dotaz roku 2022. “Volíme nejlepší dotaz roku 2022, zúčastněte se naší ankety! Z deseti dotazů vyberte ten, který Vás nejvíce zaujal, a dejte mu svůj hlas,” vybízejí k hlasování organizátoři ankety. Většina nominovaných dotazů je opravdu zajímavá. Anketu naleznete zde

 

Ukázka dotazu směřovaného přímo na plzeňskou knihovnu z www.ptejteseknihovny.cz:

Text dotazu:

Přeji pěkný den a předem děkuji za Vaši odpověď. Marně pátrám (encyklopedie, internet, stavební příručky), proč se žulovému sloupku v plotu říká kuna. Nedovedli byste mě nasměrovat či poradit?

Odpověď:

Dobrý den, děkujeme za dotaz.

Kuna  - sloup, sloupek, kůl.

Slovo kuna znamená mj. „cosi jako brzdu“. A poněvadž brzdou u vozu býval špalek nebo dřevo v podobě kůlu, lze z toho vyložit i náš význam.

Větší část našeho území národního jazyka pokrývají výrazy sloup/sloupek nebo kůl; ostatní pojmenování mají spíš charakter regionalismů. Výraz kuna se používá v prostoru ohraničeném zhruba městy Rakovník, Sedlčany, Strakonice a Klatovy.

 

Foto ilustrační

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24