23.12.2025 13:22
23.12.2025 12:33
Používal průkaz ZTP své mrtvé babičky – strážníci ho přistihli!
23.12.2025 10:55
Lijete tuk do dřezu? O Vánocích zaděláváte na velký problém
Šťavnatý slavnostní pokrm. Divoká kachna na slanině, švestkách a víně
Blíží se svatý Martin. Restaurace budou nabízet pečené husy a kachny. Přinášíme vám proto tradiční slavnostní recept na divokou kachnu, kterou si můžete připravit i v pohodlí domova.
Šťavnatá divoká kachna na slanině, sušených švestkách a červeném víně je ideální pro slavnostní stůl. Tato lahodná kombinace zaručeně potěší každého gurmána. Připravte si pekáč a pusťte se do vaření!
Na přípravu budete potřebovat:
- očištěná divoká kachna
- 150g slaniny
- hrst sušených švestek
- 2 cibule
- 300 ml suchého červeného vína
- 8 kuliček jalovec a 5 nového koření
- 3 bobkové listy
- kmín
- máslo
- sůl
Postup přípravy:
Kachnu osolte a posypte kmínem. V pekáči na sporáku rozehřejte máslo, na něm zesklovte cibuli se slaninou, přidejte všechno koření a posekané švestky.
Chvilku společně opékejte a poté podlijte malinko vodou. Následně vložte kachnu a přiklopte na asi 10 minut, kachnu po obou stranách poduste, aby se pečení v troubě urychlilo.
Po odpaření vody podlijte vínem a dejte kachnu ještě přikrytou do trouby asi na půl hodiny. Během této doby kachnu obracejte a podlévejte výpekem.
Po půl hodině pekáč odkryjte a kachnu dozlatova dopečte.
Dobrou chuť!
foto a recept: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno