QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šťavnatý slavnostní pokrm. Divoká kachna na slanině, švestkách a víně

08.11.2025 7:20

Blíží se svatý Martin. Restaurace budou nabízet pečené husy a kachny. Přinášíme vám proto tradiční slavnostní recept na divokou kachnu, kterou si můžete připravit i v pohodlí domova.

Divoká kachna na slanině, švestkách a víně_Andrea Motlíková 

Šťavnatá divoká kachna na slanině, sušených švestkách a červeném víně je ideální pro slavnostní stůl. Tato lahodná kombinace zaručeně potěší každého gurmána. Připravte si pekáč a pusťte se do vaření!

Na přípravu budete potřebovat:

  • očištěná divoká kachna
  • 150g slaniny
  • hrst sušených švestek
  • 2 cibule
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 8 kuliček jalovec a 5 nového koření
  • 3 bobkové listy
  • kmín
  • máslo
  • sůl

Postup přípravy: 

Kachnu osolte a posypte kmínem. V pekáči na sporáku rozehřejte máslo, na něm zesklovte cibuli se slaninou, přidejte všechno koření a posekané švestky.

Chvilku společně opékejte a poté podlijte malinko vodou. Následně vložte kachnu a přiklopte na asi 10 minut, kachnu po obou stranách poduste, aby se pečení v troubě urychlilo.

Po odpaření vody podlijte vínem a dejte kachnu ještě přikrytou do trouby asi na půl hodiny. Během této doby kachnu obracejte a podlévejte výpekem.

Po půl hodině pekáč odkryjte a kachnu dozlatova dopečte.

Dobrou chuť!

foto a recept: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
ŠKODA ZSA zima