QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Víte, jak správně pečovat o váš zrak? FN Plzeň zve na seminář pro veřejnost

05.12.2023 13:25

Zrak je jedním z našich nejdůležitějších smyslů, kterým přijímáme až 80 % informací. Měli bychom se proto o něj starat ještě dříve, než se nějaký problém vůbec objeví. Chodíte na pravidelné prohlídky? Pozorujete u sebe již nějaké problémy? Přijďte se zeptat na vše, co vás zajímá do Fakultní nemocnice Plzeň, která vás srdečně zve na již tradiční seminář pro veřejnost, který se bude tentokrát zabývat očními vadami a správnou péčí o náš zrak.

Oční_121018_04

Vyšetření zraku, zdroj: FN Plzeň

Oční klinika ve Fakultní nemocnici v Plzni poskytuje nepřetržitou, superspecializovanou péči pro dětské i dospělé pacienty nejen z Plzeňského, ale i Karlovarského kraje (léčba retinopatie nedonošených dětí, ozařování nitroočních melanomů, operace komplikovaných sítnicových nálezů). Klinika je rozdělena na ambulantní a lůžkovou část a disponuje i stacionářem pro ambulantní chirurgické zákroky, jako jsou operace šedého zákalu či plastické operace víček. Lékaři se na Oční klinice zabývají i výzkumem. V rámci Institucionálního výzkumu se zabývá výzkumem autologních sérových očních kapek aplikovaných u pacientů s těžkým syndromem suchého oka.

Ročně je na ambulancích Oční kliniky ošetřeno přes 50 000 pacientů. Mezi nejčastější důvody ošetření patří:

Šedý zákal – projev přirozeného stárnutí čočky, při kterém dochází ke zkalení čočky. Vyskytuje se u pacientů nad 60 let věku a projevuje se postupným poklesem vidění. Jediným řešením je chirurgické odstranění zkalené čočky a její výměna za čočku umělou.

Zelený zákal – většinou je způsoben zvýšeným nitroočním tlakem, který vede k nevratnému poškození zrakového nervu. Dochází k výpadům v zorném poli a pacient postupně ztrácí periferní vidění. Zelený zákal se obvykle vyskytuje u pacientů nad 60 let věku a je nebezpečný tím, že často probíhá skrytě, jelikož pacienta nic nebolí a výpad v zorném poli může být kompenzován viděním druhého oka. Pokud pacient nedochází na pravidelná vyšetření k očnímu lékaři, může si onemocnění všimnout, až když ztrácí zrak.

Chirurgický zákrok na Oční klinice, zdroj FN Plzeň

Věkem podmíněná makulární degenerace – projevuje se poklesem centrální zrakové ostrosti v důsledku postižení žluté skvrny sítnice. Vyskytuje se asi u 10 % populace starší 60 let. Rozlišujeme 2 formy – u suché formy je pokles zrakové ostrosti z počátku malý a zhoršování je velmi pomalé, u vlhké formy dochází k rychlému snížení zrakové ostrosti a výpadu centra zorného pole. V léčbě vlhké formy jsou aplikovány léky injekčně do sklivce, u suché formy je podávána pouze podpůrná vitaminoterapie v tabletách.

Diabetická retinopatie – je jednou z komplikací diabetu 1. i 2. typu, při které dochází k postižení cév sítnice. Vyskytuje se převážně u dospělých pacientů v závislosti na typu diabetu, délce jeho trvání a kompenzaci diabetu. Zpočátku probíhá diabetická retinopatie zcela bezpříznakově, následně pacienti přichází s různým poklesem zrakové ostrosti a komplikace diabetické retinopatie mohou vést až ke slepotě. Na sítnici se nachází krvácení, otok v oblasti žluté skvrny, neprokrvené, ischemické oblasti sítnice, novotvořené cévy. Léčba se odvíjí od klinického nálezu, provádí se laserové ošetření sítnice, aplikace léků do sklivce či chirurgické ošetření sítnice.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT