QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Začíná velká lednová výzva. Zapojte se i vy!

23.01.2023 16:35

Zkusili jste někdy do své práce dojít pěšky nebo dojet na kole? Ne? Máme pro vás motivaci. Právě začíná lednová výzva Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. Vydejte se tento týden do práce na vlastní pohon a zapojte se do výzvy i vy!

_DSC3943

„Jízda na bicyklu či koloběžce, chůze nebo běh nejsou jen sportovními disciplínami. Jsou to regulérní způsoby dopravy po městě, na které je potřeba myslet po celý rok,” vysvětluje Dominika Lenthárová, koordinátorka výzvy Do práce na kole ze spolku AutoMat. Lednová výzva je také dalším ze způsobů, jak upozornit na individuální automobilovou dopravu v našich městech. „Trvale udržitelné město je takové, které dává vyvážený prostor všem způsobům dopravy a bere ohledy na všechny její účastníky a účastnice – nejen úhlem pohledu motoristy,“ dodává.

5. ročník akce začíná dnes, tedy v pondělí 23. ledna a končí v neděli 29. ledna. Bezplatné registrace jsou otevřené až do středy 25. ledna. „V lednu se účastníci a účastnice dopravují celý týden do práce bezmotorově, své cesty si nahrávají do systému, a nakonec mohou vyhrát zajímavé ceny. Hodnotí se pouze „pravidelnost jednotlivce”, přesto své šetrně překonané kilometry mohou účastníci sledovat také v žebříčku,“ vysvětluje Dominika Lenthárová.

Do předešlé Lednové výzvy Do práce na kole 2022 se zapojilo 1 854 lidí z celého Česka, kteří si dohromady zapsali 31 300 km na kole a 9 700 km pěšky. Celkově do systému zaznamenali 3 300 cest na kole a 2 744 cest pěšky, což vychází průměrně 9,5 km na jednu cestu na kole a 3,5 km na „pěškocestu”. Celkově se tedy teoreticky ušetřilo 5,3 tun CO2 (oproti stejné vzdálenosti vykonané autem).

Lednová výzva je předzvěstí hlavní výzvy sezóny – Květnové výzvy Do práce na kole. Do té se loni zapojilo na 25 000 účastníků a účastnic, kteří překonávali nejen rekordy akce, ale hlavně předsudky a někdy také svou pohodlnost.

Více informací naleznete zde.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24