Inspirace na jarní recepty. Lehké a svěží večeře, které si zamilujete

09.03.2025 8:49

Jaro je tady a s ním přichází i chuť na lehčí, svěžejší jídla. Po zimních těžkých pokrmech přichází čas na čerstvé suroviny, bylinky a barevné zeleniny, které si můžete vychutnat při rychlé a zdravé večeři. V tomto článku vám přinášíme několik ozkoušených jarních receptů, které jsou ideální pro odlehčenou a svěží večerní stravu. Jeden z nich pochází od foodblogerky Andrey Motlíkové.

hermelínový salát_Andrea Motlíková

Zeleninová quinoa s avokádem a citrusovým dresinkem

Tento recept je plný zdraví prospěšných ingrediencí, které vám dodají energii a zároveň zůstanou lehké. Quinoa je vynikající alternativou k tradičním přílohám, obsahuje vysoký obsah bílkovin a vlákniny.

Ingredience:

1 šálek quinoi

1 avokádo, nakrájené na kostky

1 okurka, nakrájená na kostičky

1 červená paprika, nakrájená na kostičky

1/2 červené cibule, nasekané

Šťáva z 1 pomeranče

Šťáva z 1 limetky

Olivový olej

Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Uvařte quinou podle návodu na obalu.

V míse smíchejte quinou, avokádo, okurku, papriku a červenou cibuli.

V malé misce smíchejte pomerančovou a limetkovou šťávu s olivovým olejem, solí a pepřem.

Dresinkem zalijte zeleninovou směs a jemně promíchejte. Podávejte čerstvé.

Pečený losos s bylinkovou krustou a zeleninovým salátem

Losos je ideálním jarním pokrmem, protože je lehký, ale bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro tělo prospěšné.

Ingredience:

2 filety lososa

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce citronové šťávy

1/2 hrnku strouhaného parmezánu

1/4 hrnku nasekaných čerstvých bylinek (petržel, rozmarýn, tymián)

Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C.

Lososa položte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou.

V misce smíchejte strouhaný parmezán s nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na filety lososa.

Pečte v troubě 15–20 minut, dokud není losos krásně zlatavý a propečený.

Podávejte s jednoduchým zeleninovým salátem – například s rukolou, cherry rajčátky a okurkou.

Hermelínový salát s ředkvičkami

Foodblogerka Andrea Motlíková zná skvělý recept na hermelínový salát s ředkvičkami, které jsou typické pro jarní období. Jsou svěží a pikantní, ideální do salátů. 

Ingredience:

1 hermelín

1 cottage
svazek ředkviček
svazek pažitky
cca 10cm pórku
1PL majonézy ( nemusí být )
1PL smetany ( s méně % tuku )
pepř
sůl

Postup:

Ředkvičky a hermelín nastrouhejte nahrubo, přidejte pokrájený pórek a pažitku.

Vše spojte majonézou, cottagem a smetanou. 

Dochuťe solí a pepřem. Můžete nechat chvilku proležet v lednici.

Rizoto s hráškem, mátou a parmezánem

Lehké rizoto s čerstvými jarními chutěmi je ideální večeří, která vás nezatíží, ale přitom vás zasytí.

Ingredience:

1 šálek arborio rýže

1 šálek čerstvého nebo mraženého hrášku

1/4 šálku nastrouhaného parmezánu

1 lžíce másla

1 lžíce olivového oleje

1/2 šálku bílého vína

2 šálky zeleninového vývaru

1/4 šálku čerstvé máty, nasekané

Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte rýži a krátce ji osmahněte.

Přilijte bílé víno a nechte ho odpařit. Poté postupně přidávejte zeleninový vývar, po troškách, dokud rýže není měkká.

Přidejte hrášek asi 5 minut před dokončením vaření.

Jakmile je rizoto hotové, vmíchejte parmezán a nasekanou mátu.

Dochutíte solí a pepřem a podávejte.

 

Jarní večeře mohou být nejen zdravé, ale i plné barev a chutí. Užijte si jaro plnými doušky!

Foto a recept na hermelínový salát Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima