14.05.2025 15:28
14.05.2025 14:41
Plzeň ožije středověkem! Historické slavnosti vtáhnou návštěvníky mezi rytíře
14.05.2025 8:35
Pozor na klíšťata! Na většině Plzeňského kraje jsou mimořádně aktivní
Inspirace na jarní recepty. Lehké a svěží večeře, které si zamilujete
Jaro je tady a s ním přichází i chuť na lehčí, svěžejší jídla. Po zimních těžkých pokrmech přichází čas na čerstvé suroviny, bylinky a barevné zeleniny, které si můžete vychutnat při rychlé a zdravé večeři. V tomto článku vám přinášíme několik ozkoušených jarních receptů, které jsou ideální pro odlehčenou a svěží večerní stravu. Jeden z nich pochází od foodblogerky Andrey Motlíkové.

Zeleninová quinoa s avokádem a citrusovým dresinkem
Tento recept je plný zdraví prospěšných ingrediencí, které vám dodají energii a zároveň zůstanou lehké. Quinoa je vynikající alternativou k tradičním přílohám, obsahuje vysoký obsah bílkovin a vlákniny.
Ingredience:
1 šálek quinoi
1 avokádo, nakrájené na kostky
1 okurka, nakrájená na kostičky
1 červená paprika, nakrájená na kostičky
1/2 červené cibule, nasekané
Šťáva z 1 pomeranče
Šťáva z 1 limetky
Olivový olej
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Uvařte quinou podle návodu na obalu.
V míse smíchejte quinou, avokádo, okurku, papriku a červenou cibuli.
V malé misce smíchejte pomerančovou a limetkovou šťávu s olivovým olejem, solí a pepřem.
Dresinkem zalijte zeleninovou směs a jemně promíchejte. Podávejte čerstvé.
Pečený losos s bylinkovou krustou a zeleninovým salátem
Losos je ideálním jarním pokrmem, protože je lehký, ale bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro tělo prospěšné.
Ingredience:
2 filety lososa
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1/2 hrnku strouhaného parmezánu
1/4 hrnku nasekaných čerstvých bylinek (petržel, rozmarýn, tymián)
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C.
Lososa položte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou.
V misce smíchejte strouhaný parmezán s nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na filety lososa.
Pečte v troubě 15–20 minut, dokud není losos krásně zlatavý a propečený.
Podávejte s jednoduchým zeleninovým salátem – například s rukolou, cherry rajčátky a okurkou.
Hermelínový salát s ředkvičkami
Foodblogerka Andrea Motlíková zná skvělý recept na hermelínový salát s ředkvičkami, které jsou typické pro jarní období. Jsou svěží a pikantní, ideální do salátů.
Ingredience:
1 hermelín
1 cottage
svazek ředkviček
svazek pažitky
cca 10cm pórku
1PL majonézy ( nemusí být )
1PL smetany ( s méně % tuku )
pepř
sůl
Postup:
Ředkvičky a hermelín nastrouhejte nahrubo, přidejte pokrájený pórek a pažitku.
Vše spojte majonézou, cottagem a smetanou.
Dochuťe solí a pepřem. Můžete nechat chvilku proležet v lednici.
Rizoto s hráškem, mátou a parmezánem
Lehké rizoto s čerstvými jarními chutěmi je ideální večeří, která vás nezatíží, ale přitom vás zasytí.
Ingredience:
1 šálek arborio rýže
1 šálek čerstvého nebo mraženého hrášku
1/4 šálku nastrouhaného parmezánu
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1/2 šálku bílého vína
2 šálky zeleninového vývaru
1/4 šálku čerstvé máty, nasekané
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte rýži a krátce ji osmahněte.
Přilijte bílé víno a nechte ho odpařit. Poté postupně přidávejte zeleninový vývar, po troškách, dokud rýže není měkká.
Přidejte hrášek asi 5 minut před dokončením vaření.
Jakmile je rizoto hotové, vmíchejte parmezán a nasekanou mátu.
Dochutíte solí a pepřem a podávejte.
Jarní večeře mohou být nejen zdravé, ale i plné barev a chutí. Užijte si jaro plnými doušky!
Foto a recept na hermelínový salát Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno