Adrenalinová podívaná! Na Špičáku se jede mistrovství ve sjezdu horských kol

08.07.2020 11:00

Vrcholné akce downhillové sezony v ČR se kromě kompletní domácí špičky účastní v hojném počtu i zahraniční bikeři.

iXS_EDC_Spicak2015_35

Nejvýznamnější podnik letošní downhillové sezony u nás se uskuteční o víkendu 11. a 12. července ve sportovním areálu Ski&Bike Špičák. V oblasti Železnorudska se Mistrovství České republiky (MČR) ve sjezdu horských kol pojede vůbec poprvé. Závod se zároveň koná jako letošní druhý ze tří podniků Českého poháru v downhillu, který po čtyřech letech půstu letos zažívá svoji renesanci. 

Kromě kompletní domácí špičky se očekává i velká účast zahraničních bikerů především z Německa a Rakouska či Slovenska, protože se závod jede jako open. Pořadatelé navíc umožní účast jezdcům bez licence, takže na 1750 metrů dlouhé trati Struggle s převýšením 320 metrů se v osmi kategoriích včetně nejprestižnější elite očekává účast okolo 200 bikerů.

Zatím se jich přihlásilo více než 100, ale vzhledem k tomu, že zaregistrovat se mohou až do sobotního dopoledne, účast bude určitě ještě vyšší. "Už nyní je skoro třetina přihlášených ze zahraničí a mezi nimi i dvě naprostá esa, která v minulosti na Špičáku sbírala tituly v iXS European Downhill Cupu - Johannes Fischbach a Sandra Rübessamová, oba z Německa,“ říká za pořadatele Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák.       

Síly s nimi v elitních kategoriích změří kompletní česká špička, například Stanislav Sehnal, Matěj Charvát či celý tým Kellys s Antonínem Králem. Mezi ženami pak například Dominika Durčáková. Titul Mistra ČR získá vždy nejrychlejší jezdec v dané kategorii s platnou licencí Českého svazu cyklistiky. Do pořadí celého závodu ale velmi pravděpodobně promluví zahraniční bikeři.

"Vzhledem k světové pandemii, která narušila i seriál iXS downhill cupu, co se u nás bez přerušení konal v deseti předchozích letech, je MČR ve spojení s podnikem Českého poháru a open charakterem akce i pro zahraniční a nelicencované bikery vrcholem downhillové sezony nejen v ČR,“ potvrzuje Jan Kasík       

Parádní adrenalinovou podívanou si diváci opět užijí zdarma, protože vstupné se na Špičáku nevybírá. Fanoušci se na nejatraktivnější místa dopraví lanovkou, která je vyveze na vrchol k rozhledně. Další tratě v bikeparku zůstanou normálně otevřeny pro veřejnost, stejně jako lanovka bude přepravovat turisty a cyklisty jako obvykle.  

Časový harmonogram závodu:

Sobota 11. července

10:00 – 18:00 volný trénink bez pořadatelského zajištění

09:00 – 13:00 registrace přihlášky pro všechny kategorie

Neděle 12. července

09:00 – 10:30 možnost volného tréninku

11:00 start semifinálové jízdy

13:30 start finálové jízdy

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24