Advent se blíží! Města už plánují rozsvícení vánočních stromů

12.11.2021 18:42     16.11.2021 16:00

Advent se nezadržitelně blíží a města už připravují tradiční vánoční program. Konat se bude i rozsvícení vánočních stromečků. Kde akce budou? A jaké stromy budou zdobit náměstí?

prestice8

Na plzeňském náměstí Republiky bude jedle obrovská, která se tady objeví už během dnešní noci. (Více zde). Strom je pokácen a od manželů Křížových ze Zahrádky nedaleko Teplé putuje do Plzně. Strom starý 40 let bude z pátku 12. na sobotu 13. listopadu usazen na náměstí Republiky. Přibližně 15 metrů vysokou jedli obrovskou bude mít město Plzeň jako vánoční strom poprvé. V minulosti zdobila vánoční Plzeň převážně douglaska. Rozsvícení stromu na náměstí Republiky proběhne 28. listopadu v 18 hodin.

V Plzni budou mít svůj vánoční strom i na Slovanech. "Rádi bychom vás pozvali na tradiční rozsvícení vánočního stromu před radnicí na Slovanech dne 28. listopadu. Začátek celé akce je v 16:00 hodin, samotné rozsvícení pak od 17:00 hodin," uvádí vedení MO Plzeň 2.

Vánoční stromy se budou rozsvěvet také na území centrálního plzeňského obvodu, a to hned na několika místech. Na tradičních místech ve Skvrňanech a na Borech bude navíc bohatší program s koncertem a mini trhem.

„Chtěli jsme trochu oživit a rozšířit program při rozsvěcování vánočních stromků, proto letos bude součástí programu vystoupení kapel a také mini adventní trh. Věříme, že si každý najde něco, co mu udělá před Vánoci radost, ať už je to hudba nebo něco dobrého k snědku,“ shoduje se vedení centrálního plzeňského obvodu.

28. listopadu od 19 hodin rozsvítí stromek na Valše, 4. prosince od 17 hodin v Radobyčicích na návsi. O den později, 5. prosince od  16:30 se bude konat rozsvícení stromu ve Skvrňanech ve vnitrobloku Karla Steinera u OC Albert. Na rozsícení se chystá i Nová Hospoda, v areálu zdejšího Sokola se stromek rozsvítí 10. prosince. Akce začne v 18 hodin. A svůj strom bude mít i borské sídliště, a to ve vnitrobloku Šimerova u OC Luna. Tady bude rozsvícení 12. prosince od 17 hodin.

28. listopadu se vánoční strom rozsvítí také v plzeňských Křimicích, a to na tradičním místě na Chebské ulici vedle hasičské zbrojnice. Ve stejný den se rozsvítí vánoční strom v Janovicích nad Úhlavou, v Přešticích na jižním Plzeňsku, ve Stříbře na Masarykovo náměstí nebo v Sušici na náměstí.

V Domažlicích na náměstí bude stát také jedle obrovská. Dosud roste na pozemku soukromého majitele v Postřekově. "Strom přerostl bezepčnou mez, svými kořeny narušuje kamenný plot," popsal důvody pro kácení domažlický místostarosta Stanislav Antoš. Jedle bude na domažlické náměstí dopravena v týdnu před 27. listopadem. Právě na sobotu 27. listopadu je naplánováno  tradiční rozsvěcení vánočního stromu.

Městys Chudenice se připravuje na rozsvícení vánočního stromu, a to na 27. listopadu. Připraven bude i kulturní program. Navíc hasiči z Chudenic chystají již tradiční akci Krampus v Chudenicích na 11. prosince.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24