QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Azuro, ale málo sněhu. Běžkaři mohou na Šumavě vyrazit jen na Modravsko - FOTKY

02.01.2020 19:38

Podmínky pro běžkaře na Železnorudsku nejsou v těchto dnech příznivé. Upravují se jen trasy na Modravsku, nápor lyžařů zažívají okruhy v Bavorském lese.

13
84567910111213141516171819

Nádherné inverzní počasí nabízí v těchto dnech Šumava. Například dnes ráno bylo v horních partiích hor plus pět stupňů a dole v Železné Rudě minus šest. Denní teploty se pohybují kolem nuly.

Běžkaři se zatím musí spokojit s velmi omezenou nabídkou upravených tras. Většinu z nich nemohou rolby projet kvůli nedostatku sněhu. Ve středu navečer byly upraveny trasy z Modravy na Březník v délce 7,5 kilometru, dále úsek Na Ztraceném – Ptačí nádrž – Černohorská nádraž  - Modravský most v celkové délce přes 4 kilometry a pětikilometrová trasa z Ptačí nádrže na Černou horu a k Prameni Vltavy. I na těchto trasách se už místy objevují vytátá místa, zatím ale nejde o velké plochy.

Trasy jsou upravovány na klasiku. "Prosíme, nebruslete nám ve stopách! Jsme rádi, že j možno stopy za těchto podmínek vůbec upravit. Nevoďte do stop psy a nevstupujte do nich bez lyží,“ žádají návštěvníky Šumavu správci projektu Bílá stopa, kteří zajišťují údržbu tras.

"Počasí je nádherné, ale nečekala jsem, že tady v okolí Modravy bude tolik běžkařů. Parkoviště jsou přeplněná a mimo trasy je minimum sněhu,“ říká Martina Horáčková, která na Šumavu přijela se dvěma dětmi z Plzně.

V Německu jsou strojově upraveny dva okruhy na Bretterschachten a dále okruh scheiben u Bodenmaisu. Podmínky ale nejsou ideální, protože trasy jsou přeplněné lyžaři.

FOTO: QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24