Barokní jezuitské Klatovy letos představí zajímavé historické osobnosti

22.04.2019 14:42

Historickou konferenci, hudební program spojený s otevřením nových prostor v katakombách i speciální výstavu skla nabídnou letošní Barokní jezuitské Klatovy.

Katkaomby

V pořadí už 13. ročník akce Barokní jezuitské Klatovy představí zajímavé historické osobnosti, které se zapsaly do dějin města. Právě jim se bude věnovat konference, která proběhne v Městské knihovně v pátek 26. a v sobotu 27. dubna.

"Projektem Barokní jezuitské Klatovy se snažíme připomínat významnou část historie našeho města spojenou s působením jezuitského řádu. Chceme na tuto dobu nahlížet objektivně, proto jsme také rádi, že nad projektem bdí historička Ivana Čornejová. Díky tomu se klatovské publikum za posledních třináct let dozvědělo o své barokní minulosti více než za mnoho desítek let předtím. Letošní konference je věnována několika zajímavým, svým způsobem nezapomenutelným a přesto zapomenutým barokním Klatovanům," zve na program místostarosta Klatov Václav Chroust.

Program Barokních jezuitských Klatov doplňuje výstava v Pavilonu skla s názvem Stříbřené sklo a lidová zbožnost na Šumavě.  Tu během komentované prohlídky návštěvníkům přiblíží Vladimír Horpeniak

Barokní jezuitské Klatovy mají i svou hudební část. V katakombách se za ty, kteří zde byli pohřbeni, uskuteční requiem. Celebrovat je bude Tomáš Holub, biskup plzeňský a hudebně jej doprovodí Kolegium pro duchovní hudbu a Consortium musicum. Před requiem se uskuteční slavnostní otevření upravené expozice katakomb, kde došlo k obměně audio a video techniky a vznikla zde nová část  věnovaná barokní hudbě.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24