QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Blíží se Víkend otevřených zahrad. V Plzeňském kraji navštívíte téměř 30 míst

07.06.2021 10:43

V rámci akce Víkend otevřených zahrad můžete v Plzeňském kraji navštívit téměř 30 míst. Akce proběhne už o nadcházejícícm víkendu. Přinášíme podrobnosti.

2

Víkend otevřených zahrad proběhne 12.-13. června 2021. Jaké zahrady se do akce zapojí?

V Plzni můžete navštívit Arboretum Sofronka v plzeňském Bolevci, exkurze s výkladem proběhnou po oba dny v 11:00 a v 15:00.

Zpřístupněná bude klášterní zahrada na hřbitově Všech Svatých v Plzni na Roudné. Hřbitov je spolu s kostelem, márnicí a souborem 61 náhrobků a hrobek chráněn jako kulturní památka České republiky. Hřbitov je zatím veřejnosti uzavřen z důvodu probíhající rekonstrukce, o to větším lákadlem bude jeho zpřístupnění v rámci akce Víkend otevřených zahrad.

Klášterní zahrada dominikánů - Masarykova základní škola na Jiráskovo náměstí- zahrada skrytá za zdmi kláštera láká k nahlédnutí. Navštívit můžete školní zahradu s bylinkovou spirálou, vyvýšenými záhony a skleníkem. K vidění je i meditační část využívaná dominikány. Letos naposledy je možno vidět zahradu ve stávajícím stavu, protože již brzy dojde k její přestavbě.

Dále budou v rámci akce v Plzni otevřeny Luftova zahrada, botanická zahrada v areálu Lesní školky Větvička, meditační zahrada Památník obětem zla, zahrada gymnázia v Plzni na Mikulášském náměstí.

Do akce se zapojují i zámky, kde najdete nádherné zámecké parky či zahrady.

Například na zámku Kozel proběhnou komentované prohlídky zámeckého parku. Zakončeny budou návštěvou zámeckého skleníku. Prohlídky budou probíhat v sobotu a v neděli, vždy v 11, 13 a v 15 hodin.

Prohlédnout si můžete historickou zahradu u zámku Nečtiny. 

Zámek Manětín na severním Plzeňsku nabízí procházku v areálu zámeckého parku obsahující francouzskou zahradu a anglický park. Novinkou zámecké zahrady je nově zrekonstruovaná oranžérie, která bude návštěvníkům přístupná během komentované prohlídky. Komentovaná prohlídka bude začínat vždy ve 14:00 a její konec se bude pohybovat mezi 15:00 - 15:30.

Zámek Nebílovy nabídne prohlídku probíhající obnovy barokního parteru zámecké zahrady a expozici historických a anglických růží.

Navštívit můžete zámecký park u zámku Hradiště na jižním Plzeňsku v Blovicích.

Návštěvníkům se otevřou další zahrady v Plzeňském kraji, celkově jich bude 28.

Jsou to například zahrada U konipáska v Ježovech na Klatovsku, přírodní zahrada u Kaiserů v Týništi, Zahrada ticha v Jezné na severním Plzeňsku, Zahrada Erica - Miniarboretum Újezd nade Mží, Zahrada u malíře v Myslovicích na Klatovsku nebo zahrada Na Roubence v Tymákově.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24