Bolevecký rybník: Kvalita vody, klesání hladiny a mlži. Co prozradil hydrobiolog?

26.07.2020 12:00

Voda ve Velkém Boleveckém rybníku v Plzni ubývá, snížila se i její průzračnost, stále je ale vidět až do metru a půl. S klesající vodou utíkají do větší hloubky i mlži. Co dále prozradil hydrobiolog Jindřich Duras?

1
12345689

"Voda v Boleváku už zase ustupuje, zatím zhruba tak 3 cm týdně. Teď, jestli přijdou předpovídaná vedra, tak klesne hladina asi ještě o trochu víc," zamýšlí se hydrobilog Jindřich Duras. Jak je to aktuálně s vodou v Bolevechých rybnících prozradil na facebookových stránkách. 

Aktuálně je průhlednost vody v Boleváku zhruba 1,5 metru. Snížila se z obvyklých 3 metrů. Sinice ale za znečištění nemohou. Podle Jindřicha Durase jsou důvody jiné. 

Vyžínací loď Bolek seká intenzivně a zbylá vegetace nemá sílu vodu čistit, tedy vychytávat jemné částečky z vody a zvyšovat tak průhlednost. Protože je málo vody, lidé, kteří se koupou, běhají i po dně a víří usazený materiál. Stejně tak víří usazené částečky i Bolek, který jezdí v mělčí vodě. 

"Mlži, tedy na Boleváku dva druhy škeblí a velevrub nadmutý, utíkají s klesající vodou do větší hloubky. Někde (vzadu u kempu) jsou ve hloubce kolem 30 cm obrovská nahromadění velevrubů, kteří prchají před suchem. Horší je to tam, kde je dno úplně ploché a zabahněné. Tam se poměrně dost škeblí chystá vsadit svůj osud ne na útěk, ale na to, že se zavrtají do bahna a nějak tam to sucho přečkají. To aktuálně pro Bolevák ale není dobrá životní strategie, protože by škeble na suchu musely přetrvat asi hodně dlouho," prozrazuje dále Jindřich Duras.

A na závěr ještě jedna věc, která se chystá. "Ve spolupráci se správci snad v nadcházejícím týdnu odstraníme všelijaké betony a železa podél pláže na Ostende. Kdybyste věděli o nějakých dalších místech, dejte mi, prosím echo. Bude tam traktor, tak ať se to vyndá všechno," uvedl hydrobiolog Jindřich Duras. 

foto a zdroj: FCB Bolevecké rybníky 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24