QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Čeká vás obrovský zážitek a emoce! O Noci s operou s režisérem Pilařem

20.06.2022 10:48

Šestý ročník projektu Noc s operou se blíží. Nahlédněte s námi pod pokličku této jedinečné kulturní události s režisérem Tomášem Ondřejem Pilařem!

noc s operou

Lochotínský amfiteátr v Plzni bude hostit výjimečnou kulturní událost. Noc s operou Divadla J. K. Tyla uvede dvě představení. V pátek 24. června operu Macbeth, v neděli 26. června muzikál Elisabeth. Diváky čeká velkolepá show, středověké bitvy, jezdci na koních a v neposlední řadě strhující herecké i pěvecké výkony pod širým nebem. O opeře Macbeth jsme si povídali s režisérem této open-air akce Tomášem Ondřejem Pilařem.

Tomáš Ondřej Pilař patří ke generaci nejmladších českých režisérů. Od roku 2020 je šéfem opery Jihočeského divadla. Forbes ho dokonce zařadil do žebříčku 30 pod 30. "Když se bavím s vrstevníky, tak se často setkávám s předsudky, že opera je žánr, který je nudný, zdlouhavý, náročný a nesrozumitelný. Za svoji životní misi považuji tyto předsudky bourat, protože podle mě je opera strhující, vyprávěná filmovou rychlostí, nesmí nudit diváka, který na ni přijde poprvé. Ani minutu," říká s nadšením Pilař a dodává: "Rád bych pozval všechny, kteří mají vůči opeře předsudky a myslí si, že je to žánr, který patří do 19. století, aby se přišli přesvědčit na Lochotín, že je to přesně naopak. Ty nejsilnější zážitky v divadle zažijí právě v opeře."

Ideální příležitost zažít operu nevšedním způsobem nabízí kulturní událost Noc s operou. V pátek 24. června proběhne v Lochotínském amfiteátru v Plzni představení Macbeth. "Macbeth na Lochotíně bude premiéra zcela nového scénického díla v nové interpretaci, ve které se vracíme do 11. století našeho letopočtu do Skotska. Na jevišti rozvíjíme jedno téma, které je až mrazivě současné. Tím tématem je to, že někdy jediný způsob, jak porazit mocného nepřítele je prostě utéct. To je hlavním tématem Macbetha a také tématem roku 2022," říká Pilař, současný šéf opery Jihočeského divadla.

Macbeth je hra Williama Shakespeara, která se dotýká historických událostí, které se udály v období Macbethovy vlády v 11. století. Operu složil Giuseppe Verdi. "Verdiho záměrem bylo jednoznačně přimrazit diváka do sedačky. Opravdu ho skolit energií té hudby, která je neskutečně mohutná. Velké sborové scény diváky doslova vozí po horské dráze emocí. Jsou zde nádherné sólové árie, ve kterých umí Verdi propojit ty konkrétní situace s hudbou tak dramaticky, že zpěvákům věříte, i když to zpívají italsky," popisuje hru režisér Pilař. Představení bude v italštině s českými titulky.

V letošním roce probíhá poprvé Noc s operou ve dvou večerech. Kromě opery Macbeth budou moci diváci zhlédnout i muzikál Elisabeth. "Podílím se na organizaci obou inscenací. Během premiéry Macbetha budu stát za světelným pultem, je to moje tradice už deset let, při představení ovládám světla. Být součástí toho pulsujícího organismu je zážitek, který se nedá ničím napodobit," říká s úsměvem Tomáš Ondřej Pilař.

"Specifikum režie tohoto projektu je v tom, že musíte vytvořit perfektní zážitek jak pro ty, kteří to uvidí ze dvou metrů, tak pro ty, kteří sedí daleko. Operu si můžete užít neformálně a jinak, koupit si vstupenku třeba na deku, udělat si piknik, vzít si občerstvení a vychutnat si příjemný večer v naprosté pohodě,” říká Tomáš Pilař a dodává: “Zaručuji vám, že zažijete zážitek, po kterém se budete chtít do opery vrátit."

Vstupenky a další informace k Noci s operou naleznete zde.

 

foto ilustrační DJKT, Martina Root

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24