QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Centrální plzeňský obvod podpoří propagaci příběhu židovské dívky Věry Kohnové

04.12.2021 17:49

Centrální obvod v Plzni přispěje spolku, který zpracovává příběh talentované židovské dívky Věry Kohnové. Dívka, která žila v Koperníkově ulici, byla s celou rodinou za války transportována do koncentračního tábora.

podpis_Procházka_Baloun_Poncarová

Částku 15 000 korun věnuje centrální plzeňský obvod spolku W21, který zpracovává příběh židovské dívky Věry Kohnové.

„Rozhodli jsme se finančně podpořit výrobu a instalaci pamětní desky Věry Kohnové na domě v Koperníkově ulici v Plzni a také propagaci jejího příběhu. Příběh dívky bude připomenut vzpomínkovým průvodem, čtením z jejího deníku nebo přednáškami,“ vysvětluje místostarosta obvodu Ondřej Ženíšek.

Příběh dívky se dochoval v deníku, který před transportem psala. „Považuji za důležité připomínat příběhy lidí, kteří žili v našem okolí,“ dodává starosta David Procházka.

„Překvapilo mě, že k deníku se spisovatelka Jana Poncarová dostala v podstatě náhodou, když zjistila, že ho ukrývala před zničením kdysi její prateta. Už teď jsem zvědavý na připravované nové rozšířené zpracování tohoto deníku v knižní podobě,“ sdělil 1. místostarosta Petr Baloun.

Spolek W21, který finanční dar obdržel, zastupuje plzeňská spisovatelka Jana Poncarová: „Jsem ráda za každou podporu tohoto projektu. Pamětní desku plánujeme odhalit během ledna příštího roku, ale závisí to ještě na dalších okolnostech. Chystáme také například komentované procházky a v budoucnu i nové doplněné vydání deníku Věry Kohnové, na kterém má velký podíl historik Jiří Sankot.“

 

foto: Umo3

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24