Ceny potravin letí vzhůru. Dobře jíst se dá i za málo peněz – RECEPTY a FOTKY

23.05.2020 21:30

Za zdražování může koronavirus, který narušil mezinárodní obchod a také sucho. Vařit se ale dá tak, abychom ušetřili a přitom si pochutnali. Přinášíme několik jednoduchých receptů z brambor od foodblogerky Andrey Motlíkové.

2
2345

Šťouchané brambory s kapustou

Na přípravu budete potřebovat: ( 4 porce )

1kg brambor typu B
cca 100ml mléka
máslo
sůl
1/2 kapusty menší
1 cibule
2 stroužky česneku
kousek másla
sůl

Postup přípravy receptu:
Brambory bez slupky nakrájíme a vaříme v osolené vodě doměkka. Kapustu nakrájíme najemno a vhodíme ji do vroucí osolené vody. Necháme vařit cca 2 minuty a scedíme. Na pánvi na másle orestujeme cibuli, přidáme okapanou kapustu a rozdrcený česnek. Chvilku ještě promícháváme a opékáme, aby kapusta zůstala na skus. Brambory slijeme, do horkých přidáme kousek másla a rozšťoucháme. Přiléváme postupně teplé mléko a vmícháme kapustu. Dochutíme, případně dolijeme zbytek mléka podle vzniklé konzistence.
 

Křupavé strouhankové brambory z plechu

Na přípravu budete potřebovat:
Nebudu uvádět množství surovin, každý podle počtu strávníků.
brambory
strouhanka
olej
čerstvý rozmarýn a tymián
sušený česnek
sůl

Postup přípravy receptu:

Brambory dobře omyjeme, můžeme nechat slupku a nakrájíme na měsíčky. Osušíme je a v misce smícháme s olejem. Olej nám z nich nesmí stékat, jen je obalit. Pak přidáme bylinky, sušený česnek a strouhanku. Zlehka brambory proházíme a přendáme je na plech vyložený pečícím papírem. Zbylou strouhanku z misky ještě nasypeme na brambory. Troubu vyhřejeme na 200 - 220C a pečeme cca 40 minut dozlatova. Při servírování posolíme.

Brambory na paprice

Na přípravu budete potřebovat:

5 větších brambor
2 klobásy
1 větší cibule
2-3 kyselé okurky
2 vejce natvrdo
1PL mleté sladké papriky
1 sladká nebo kysaná smetana (jak kdo má rád)
máslo
2PL hladké mouky 

Postup přípravy receptu:

Oškrábané brambory nakrájené na kostky dáme vařit do osolené vody. Mezitím na másle zpěníme cibuli, přidáme pokrájené klobásy a orestujeme, až pustí šťávu. Zaprášíme paprikou a hladkou moukou a promícháme. Zalijeme cca 200 ml vývaru z brambor, rozmícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Vložíme pokrájené okurky, vejce a brambory a přilijeme smetanu. Provaříme ještě asi 5 minut a podle potřeby dochutíme. 

Bramborové řízky

Na přípravu budete potřebovat:
brambory
vejce
hladká mouka
strouhanka
sůl
olej na smažení

Postup přípravy receptu:
Nevím, jestli mám takhle jednoduchou věc vůbec nazvat postupem. Ale prostě rozepíši alespoň pro začátečníky. Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky cca 0,5 cm, které na chvíli vložíme do studené vody. Pak je vyndáme a osušíme. Plátky osolíme a obalíme v klasickém trojobalu. Do mouky můžeme přidat i nějaké bylinkové koření, čerstvé bylinky nebo sušený česnek. Smažíme pozvolna ve vyšší vrstvě oleje, aby se brambory propekly a změkly. Podáváme se studenými dipy.

FOTO a RECEPTY: Andrea Motlíková - blog V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24