QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Co čeká návštěvníky akce Dny vědy a techniky

08.09.2020 7:45

pátek 11. a v sobotu 12. září vždy od 9 do 17 hodin se plzeňské náměstí Republiky a prostor před Západočeským muzeem opět promění ve vědeckou laboratoř.

dny vědy a techniky

Cílem celé akce je ukázat žákům základních a středních škol technické a přírodovědné obory z netradičního úhlu pohledu a vzbudit v nich o tyto obory zájem. Už 15. ročník této akce pořádá Západočeská univerzita v Plzni za podpory Plzeňského kraje a města Plzně.

Návštěvníci se mohou těšit na 35 interaktivních expozic připravených fakultami Západočeské univerzity, středními školami a dalšími spolupracujícími institucemi. Budou k vidění expozice inovované i zcela nové. Vstup do všech expozic je zdarma, podrobné informace k programu najdou zájemci na webových stránkách dnyvedy.cz.

Děti mají úžasnou vlastnost přistupovat k mnoha věcem bez předsudků. Když se zeptají, jak vzniká duha, netuší, že jejich otázka směřuje do oblasti optiky. Dny vědy a techniky se snaží využít přirozené dětské zvídavosti a představit rozmanité vědní obory formou, která podpoří zájem žáků a studentů o svět kolem nich. Ten je pak může později přivést až ke studiu techniky či přírodních věd,“ řekl Miroslav Holeček, rektor Západočeské univerzity.

S ohledem na zajištění bezpečnosti obyvatel a návštěvníků akce je ve spolupráci s Policií ČR a Magistrátem města Plzně připraveno následující dopravní omezení. V pátek 11. září a v sobotu 12. září od 9.00 do 17.00 hodin bude platit v Františkánské ulici úplná uzavírka pro dopravu (mimo MHD a složek IZS) a zákaz parkování.

Organizátoři při plánování akce mysleli také na bezpečnostní opatření. Za účelem naplnění aktuálních požadavků Ministerstva zdravotnictví ČR pro veřejné venkovní akce bude plocha náměstí oplocena. Pro vchod a východ budou určena tři místa, kde bude moci bezpečnostní služba sledovat aktuální počet účastníků. Místa budou také vybavena dezinfekcí a teploměry.

FOTO: Západočeská univerzita v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24