QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Co dělají na Rabí před sezonou? Pečujeme o trávník, gruntujeme, opravujeme...

03.04.2021 12:37

Také na největší hradní zřícenině v Čechách, na hradu Rabí, se chystají na sezonu. S plánováním akcí jsou kvůli koronaviru obezřetní, i tak jsou ale přípravy na sezonu v plném proudu.

rabi foto sprava hradu rabi1

"V době, kdy není hrad Rabí přístupný veřejnosti, o něj starostlivě pečujeme. V závislosti na povětrnostních podmínkách zahrnuje naše práce úklid hradního areálu i dalších objektů ve správě Národního památkového ústavu," řekla QAPu Hana Rudová ze správy státního hradu Rabí.

Na hradu se tak v těchto dnech pilně pracuje, a to nejen v exteriéru. "Konkrétně se jedná o úklid návštěvnických tras, hradního kostela či veřejných toalet, gruntování prostor, které slouží jako zázemí pro pokladní a průvodce, hrabání listí na velkém nádvoří, odklízení zbytků sněhu. V některých částech hradu je nutné sníh odstranit, aby při jeho tání nedocházelo k prosakování vody do staveb, což vede k jejich postupné degradaci," vysvětluje Hana Rudová.

Dále na Rabí pečují o trávníky a okrasné rostliny, obnovují některé prvky v hradním areálu jako jsou například informační tabule, a dokonce uklízí i v okolním lese. "Děláme i úklid lesa, který hrad obklopuje. Vedle toho doplňujeme průvodcovské texty o nejnovější poznatky z různých oborů, plánujeme kulturní akce, administrujeme webové stránky či sociální sítě a plníme i množství administrativních úkolů," dodává Hana Rudová.

Na Rabí ale kvůli epidemiologické situaci nechystají žádné větší novinky. "V letošní sezóně žádné převratné novinky nechystáme, ani v rámci prohlídkových tras ani v rámci kulturních akcí," potvrzuje Hana Rudová.

Také k plánování akcí přistupují s velkou obezřetností. "Doufáme, že nám epidemická situace dovolí uskutečnit naše tradiční akce jako jsou Dny Šumavského trojhradí, Rabského Floutka, Hradozámeckou noc či Vánoce na hradě. A také že u nás budou o prázdninách probíhat i sokolnické ukázky a lukostřelba. V tuto chvíli se však nad vším vznáší velký otazník, a proto případným zájemcům o návštěvu hradu anebo nějaké akce doporučujeme pravidelně sledovat naše oficiální webové stránky a sociální sítě," uzavírá Hana Rudová.

Co se týče koronavirové krize, zatím ji na hradu zvládají bez nějakých výraznějších dopadů. Kdy se ale zase otevře Rabí návštěvníkům? To zatím neví ani správa hradu. Tak doufejme, že sezona na hradu začne včas a bude plnohodnotná.

foto: Správa hradu Rabí

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24