COVID-19: Testování ve školách jen jednou, ve firmách dvakrát týdně

14.01.2022 18:04

V pátek 14. ledna zasedala vláda a znovu jednala o opatřeních kvůli pandemii covid-19. Vláda řešila testování ve školách, firmách i systém tzv. pracovní karantény.

valek

 „Omikron je velmi nakažlivý virus a musíme počítat s tím, že čísla pozitivně testovaných budou stoupat, proto připravujeme opatření. Opatření mají jediný cíl, snížit riziko nákazy v kolektivech,“ zmínil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v pátek po jednání vlády.

Podle Válka mají počty nakažených stoupat od poloviny ledna a počítat s vysokými čísly máme po celý únor. „Věříme, že ke konci února se dostaneme s čísly zase dolů,“ dodal ministr zdravotnictví.

Od 17. ledna se bude ve školách znovu testovat jen jednou týdně. Do této doby se ve školách testovalo dvakrát týdně. „Upravujeme systém ve školách, přecházíme na systém jednoho antigenního testu,“ uvedl Vlastimil Válek.

Dle plánu se bude od 17. ledna testovat ve firmách.2x týdně nebo v intervalu 3-5 dnů,“ upřesňuje ministr, jak často se musí zaměstnanci testovat. Při pozitivním testu půjdou zaměstanci do karantény. „Zaměstnanci 5 dnů karantény v případě pozitivního testu. Každý ze zaměstnanců dostane elektronicky neschopenku cestou SMS,“ uvedl dále Válek. Do konce března mají podle ministra zdravotnictví proplácet antigenní testy firmám pojišťovny.

"Kdokoliv, kdo má pozitivní antigení test a objeví se mu příznaky, by si měl nechat udělat PCR test + vyjde PCR pozitivní, stává se nemocným," vysvětlil Válek.

Vláda v pátek řešila také podrobnosti tzv. pracovní karantény, kdy vybraní pracovníci budou moci chodit do práce i v případě pozitivního testu na covid-19. Systém pracovní karantény budou moci využívat zaměstnavatelé jen pro zaměstnance, kteří jsou pro něj nezbytně nutní. „Pracovník v pracovní karanténě může pouze do práce a domů, nemůže se zúčastňovat žádných jiných aktivit. Jsou tam přísná režimová opatření. Především se jedná o zdravotnictví a zahrnuli jsme tam i sociální služby,“ vysvětlil Válek a dodal: „Jedná se úzký okruh zaměstnanců.“

Ministr školství Petr Gazdík dále uvedl, že chce, aby ředitelé škol měli více dnů pro tzv. ředitelské volno. "Tzv. pandemické ředitelské volno. Navýší se počet ředitelského volna o dalších 10 dnů ze stávajícíh pěti dnů," řekl Gazdík. Návrh na toto opatření chce ministr předložit na příští vládě.

Vláda řešila i lyžařské kurzy. Opatření se týká všech lyžařských kurzů ať je pořádá kdokoliv, nemusí se jednat jen o školu. Žáci budou muset před odjezdem absolvovat PCR test. Pokud bude mít dítě PCR test pozitivní, musí zůstat doma, ostatní z kolektivu ale budou moci odjet.

Válek uvedl, že vláda má už několik scénářů pro další vývoj pandemie. Detaily ale neuvedl.

ilustrační foto: vlada.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24