Covid se vrací, počty nakažených v Česku rapidně rostou

29.06.2022 12:56

Nakažených lidí onemocněním covid-19 v Česku třetí týden v řadě přibývá. Ministr zdravotnictví Válek však upozorňuje všechny obyvatele, že celoplošné uzávěry zavádět nechce.

valek

Subvarianta omikronu BA.5, která může být až desetkrát nakažlivější, se už delší dobu objevuje v jiných státech. Ta stojí i za nárůstem počtu nakažených osob v České republice. Podkmen BA.5 ještě lépe než předchozí verze viru odolává protilátkám, a navíc je ještě snadněji přenosný než původní omikron známý pod zkratkou BA.1 i jeho další subvarianty.

Odborníci proto očekávají, že denní počet zacycených případů poroste. "Čeká nás pravidelné očkování proti covidu rizikových skupin: šedesát plus, diabetici, pacienti po transplantacích, když se budou chtít očkovat další, je to jen dobře. A samozřejmě přijde kampaň, kterou připravujeme. Jsme domluveni s komorou, aby bylo jasné, že to podporují všichni lékaři. Chtěl bych, aby se z toho stal standard v celé Evropě, díky tomu se pak zbavíme všech lockdownů, covid pasů, zavírání čehokoliv. To nechci, aby se vracelo," uvedl ministr zdravotnictví Válek.

Postupem času by se měla také otevírat očkovací centra. "Covid se změnil, je mírnější, ale změnil se i tak, že za rok můžete třikrát čtyřikrát onemocnět. Prodělaná imunita po omikronu je dneska maximálně měsíc dva," doplnil Válek.

Foto: vlada.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24