QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Den s archeologií v Plzni oslavilo přes 180 lidí - FOTKY

18.10.2015 21:21

Přes 180 návštěvníků, kteří v sobotu zavítali do laboratoří kateder antropologie a archeologie Západočeské univerzity v Plzni, měli možnost si na vlastní kůži vyzkoušet práci archeologa.

Jan Moldaschl (3)
Jan Moldaschl (1)Jan Moldaschl (2)Jan Moldaschl (3)Jan Moldaschl (4)Jan Moldaschl (5)Jan Moldaschl (6)

Po celý den byl pro děti i dospělé připraven na Západočeské univerzitě v Plzni program a úkoly, se kterými jim ochotně pomáhali studenti i pedagogové Filozofické fakulty ZČU.

Lidé tak získali unikátní možnost jedinečného nahlédnutí do univerzitních laboratoří kateder antropologie a archeologie. Akce se v Plzni pod záštitou katedry archeologie konala poprvé v rámci oslav Mezinárodního dne archeologie.

"Bavilo mě tam všechno, protože tam bylo všude něco zajímavého a zábavného," popsala zážitek desetiletá Adélka, která laboratoř navštívila.

Lidé se během workshopu, který byl připraven, mohli stát na několik chvil archeologem a na vlastní kůži si tak vyzkoušet práci archeologa v terénu při výzkumu i práci v laboratoři. Pro všechny zájemce bylo připraveno simulované archeologické naleziště, kreslení a lepení artefaktů, práce s detektorem kovů nebo totální stanicí, prohlížení nálezů pod lupou anebo určování kostí. V laboratořích katedry antropologie pak doktorka Pankowská ochotně návštěvníkům pomáhala s dotazy k opravdovým kosterním pozůstatkům, které zde připravila k prohlédnutí.

Za splněné úkoly pak každý návštěvník získal drobnost na památku a certifikát "Malého pomocníka archeologie", se  kterým  po  celý  víkend  mohl zdarma navštívit  unikátní  expozici  Archeologie v Západočeském muzeu.

"Asi největší úspěch u malých návštěvníků mělo archeologické naleziště, ve kterém si děti mohly nálezy najít, očistit, zaměřit a zdokumentovat, u dospělých se potom líbila především poučná přednáška o kosterních pozůstatcích od antropologů, archeologické publikace nebo krátké diskuze o různých tématech z oblasti archeologie," říká organizátorka akce Dominika Kožešníková.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24