QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Divadlo J. K. Tyla nabídne během víkendu hned dvě nové inscenace - FOTKY

12.08.2020 9:49

Plzeňské divadlo má před sebou premiérový víkend. Na své si přijdou příznivci baletu i opery. Obě premiéry se měly původně uskutečnit na jaře letošního roku. 

2
2134

V sobotu 15. srpna se ve Velkém divadle rozezní tóny Monteverdiho díla Korunovace Poppey. O den později, 16. srpna, bude v Plzni poprvé představen balet Anastázie – poslední dcera cara, jehož choreograf Youri Vámos převedl na známou hudbu z Čajkovského baletu Spící krasavice příběh o dívce, která údajně přežila vyvraždění carského rodiny. Premiéry se měly uskutečnit letos na jaře, ale kvůli pandemii koronaviru byly odloženy. 

Opera Claudia Monteverdiho Korunovace Poppey patří mezi nejstarší a nejvýznamnější operní díla. Diváky zavede do Říma, kde vládne císař Nero, který pro krásnou Poppeu vyžene svou ženu Octavii. Světová premiéra se odehrála v Benátkách během sezóny 1642/1643 a mnoho odborníků ji považuje za nejlepší operu 17. století. „Tuto operu najdeme na repertoáru mnoha světových divadel, nejen pro její působivou hudbu, ale i vděčné libreto propojující vážný příběh s komickými scénami. Závěrečný duet opery pak patří mezi nejkrásnější v celé operní literatuře,“ podotýká dramaturg opery Zbyněk Brabec. Monteverdiho opery jsou provozně i umělecky velice náročné, proto se s nimi setkáváme u nás jen velice výjimečně. V Plzni bude Korunovace Poppey inscenována poprvé.

Další inscenace s názvem Anastázie – poslední dcera cara měla světovou premiéru v roce 1992 v Basileji a ač vznikla na hudbu k baletu Spící krasavice (Šípková Růženka) Petra Iljiče Čajkovského, od líbivé pohádky se značně odlišuje.  Vámosova inscenace zachycuje život a konec carské rodiny, která byla v roce 1918 v Jekatěrinburgu vyvražděna.  „Do příběhu zasahuje i imaginární průvodce, ochránce i spasitel Anastázie ‚Osud‘, kterého v tomto baletu ztvárňuje tanečník, který zároveň tančí i Rasputina, charismatického, byť velmi podivínského léčitele a mystika. Původně byly tyto role tančeny dvěma tanečníky, posléze jen jedním, aby měl vybraný tanečník hodnotný sólový part“ přibližuje Vámosovo pojetí příběhu baletní mistr Zuzana Hradilová. Osud poslední dcery cara Mikuláše II. je opředen mýty a po dlouhá léta vzrušoval veřejnost po celém světě.

Vstupenky lze koupit v pokladně předprodeje ve Smetanových sadech 16 nebo on-line na webových stránkách djkt.eu a v síti Plzeňská vstupenka.

FOTO: Irena Štěrbová, Martina Root

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24