Do kanalizace unikly ropné látky, likvidace trvala dva dny

20.11.2020 16:00

Do kanalizačního systému unikly nebezpečné ropné látky, díky včasnému zásahu pracovníků čistírny odpadních vod a hasičů se nedostaly do Berounky. Jejich likvidace trvala dva dny.  

ČOV ropné látky
ČOV ropné látky 1čov ropné látky 2ČOV ropné látky ropné látky

Ve středu 18. 11. 2020 se zatím neznámý pachatel zbavil většího množství látek ropného původu tak, že je nechal vytékat do kanalizace. Prvních známek si obsluha ČOV v Jateční ulici všimla ve středu krátce po 14. hodině a ropné látky okamžitě svedla do retenčních nádrží. Obsluha také ihned provedla preventivní opatření, a to vytvořením systému norných stěn v přítokových žlabech ČOV. Následně byl v těchto místech aplikován sorpční materiál s cílem škodliviny navázat a posléze z hladiny manuálně odstranit.

"Havárie byla ohlášena České inspekci životního prostředí, Povodí Vltavy, Odboru životního prostředí Plzeňského kraje a o součinnost jsme požádali Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje. Hasiči pokračovali během čtvrtka v instalaci sorpčního materiálu a odstraňování ropných látek," sdělila Dana Veselá, tisková mluvčí společnosti VODÁRNA PLZEŇ a.s.

Díky včasnému zásahu obsluhy ČOV a pomoci ze strany HZS Plzeňského kraje naštěstí nedošlo k průniku až do řeky Berounky. Ropné látky znamenají smrtelné nebezpečí pro vodní živočichy a omezují průběh samočistících procesů, které udržují v povrchové vodě životní rovnováhu. 

Z odpadních vod bylo odstraněno téměř osm tisíc litrů zředěných ropných látek a sorpčního materiálu, poslední zbytky byly z hladiny odpadní vody v retenčních nádržích odstraněny až během pátku. Podrobně byl prověřován také kanalizační systém města Plzně s cílem nalézt místo, kde byly látky vypuštěny. Záležitost si převzala Policie České republiky.

 

Foto: VODÁRNA PLZEŇ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24