QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dobřany dostaly pokutu kvůli přeplněné kompostárně. Město už problém řeší

14.01.2020 12:52

Pokutu ve výši 100 tisíc korun vyměřila městu Dobřany za překročení kapacity kompostárny Česká inspekce životního prostředí.

1

Pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) při kontrole v září 2019 zjistili, že město Dobřany jako provozovatel kompostárny v areálu sběrného dvora výrazně překročilo povolenou kapacitu zařízení. "Ta byla 250 tun biologicky rozložitelných odpadů, ale v době naší kontroly bylo v kompostárně o 151 tun více, tedy přes 60 procent nad limit,“ uvedla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Město už hledá řešení, aby zajistilo nápravu.  "Zájem o kompostárnu strmě rostl, velké množství bioodpadu, které sem bylo navezeno, nás zaskočilo. Než jsme stačili najít náhradní řešení, bylo zařízení přeplněno. Občanům proto chceme začít rozdávat kompostéry. Už teď je jasné, že o ně bude zájem.  Usilujeme proto o dotaci na jejich pořízení. Jednáme už také o možnosti uložit část bioodpadu na skládku Vysoká, kde mají vlastní kompostárnu,“ vysvětlil starosta Dobřan Martin Sobotka.

Inspekce měla výhrady i k dodržování procesu kompostování. Nebyla měřena teplota, nebylo prováděno překopávání ani vlhčení. Provozovatel nedělal kontroly hotového kompostu, ani nevedl evidenci vydaného. "Předepsaná teplota a vlhkost je přitom základní podmínkou průběhu správného kompostovacího procesu. Dobu, po kterou probíhalo technologicky neřízené zpracovávání odpadu, považujeme za velmi dlouhou a vyhodnotili jsme ji jako přitěžující okolnost při stanovování výše pokuty,“ řekla Horčicová.

Inspektoři také zjistili, že kompostárna není označena informační tabulí, jak stanovuje vyhláška a provozní řád. Nebylo také dodržováno množství odpadů v jedné zakládce. "Místo 15 tun v jedné zakládce byl veškerý biologicky rozložitelný odpad v zařízení, tedy 401 tun, na dvou hromadách,“ popsala Horčicová a dále uvedla, že provozovatel nepodal úplné a pravdivé hlášení o produkci a nakládání s odpady v zařízení za rok 2018. V hlášení například uvedl, že odpady byly přijímány pouze od města z údržby zeleně, ve skutečnosti byly do zařízení dováženy i odpady od občanů. Město Dobřany proti pokutě nepodalo odpor, sankce je od 24. prosince pravomocná.

FOTO: ČIŽP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24