Drony se v Plzni staly součástí IZS. V rámci republiky jde o unikát - FOTO

01.11.2019 12:57

Jako první v republice se drony plzeňské SIT staly oficiální součástí složek Integrovaného záchranného systému. Na řadě zásahů už spolupracovaly v minulosti.

foto-qap-cz (13)

Plzeň se v posledních letech v oblasti dronů stala v rámci České republiky v podstatě velmocí. Experti ze Správy informačních technologií města Plzně se na ně specializují ve velkém. Nejspíš logicky se tak právě Plzeň stala průkopníkem v zapojení dronů do zásahů Integrovaného záchranného systému.

Plzeňští dronaři se složkami IZS spolupracují už zhruba tři roky. Drony byly využité mimo jiné při nedávném nálezu pumy z druhé světové války na Skvrňanech, zapojily se také do řady pátracích a dalších akcí nebo posloužily při rozsáhlých požárech. Obdobných případů bylo za poslední roky hned několik. Nyní se ale spolupráce posunula na oficiální úroveň. Nově byla uzavřená smlouva, která řadí Drony SIT oficiálně mezi složky Integrovaného záchranného systému. Jedná se o průlomový krok v rámci republiky.

"Jsem velice pyšný, že se podpis takové smlouvy podařil premiérově právě zde, v západočeské metropoli. Jde o logické vyústění aktivit, které ve městě dlouhodobě probíhají. Plzeň získala jako první město České republiky povolení pro letecké práce s drony a odborníci neustále nacházejí nová využití bezpilotních prostředků, ať už pro ochranu přírody, ekonomické hospodaření nebo právě pro bezpečí obyvatel. Spolupráce městské organizace Správy informačních technologií a složek IZS oceňují odborníci napříč republikou, dokonce se jí inspirují i v zahraničí. jsem velice rád, že dokážeme moderní technologie využívat takto smysluplným způsobem," říká radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

Dronaři drží služby stejně jako členové záchranných služeb. Vyjet k zásahu jsou schopní do hodiny...

Působení v rámci IZS má pro dronaře jasná pravidla. Stejně jako ostatní členové jednotlivých složek musí držet takzvanou pohotovost. Smlouva je zavazuje k tomu, že musí být 24 hodin denně k dispozici a na výzvu Krajského operačního a informačního střediska vyrazit k zásahu. Od přijetí výzvy musí ve všední den být dronaři schopni vyjet do hodiny, o víkendech do hodiny a půl. Výjezdová skupina má vždy dva členy.

Drony už v minulosti potvrdily svůj velký význam v rámci zásahů. Mimo jiné hasiči si spolupráci velmi pochvalují. "Využití těchto prostředků je z mého pohledu zcela zásadní, neboť velitel zásahu si může v reálném čase udělat ucelený přehled o rozsahu požáru, či jiné mimořádné události. můžeme využít nejen dálkové laserové měření, ale i termovizi, a ve spojení s časovým údajem dokážeme relativně přesně predikovat další možné šíření nebezpečí či odhadnout předpokládaný čas likvidace. Velmi jsme tedy uvítali podpis smlouvy o začlenění této složky do systému IZS," vysvětluje velitel požární stanice Plzeň - Košutka Michal Pathy.

V rámci nově vzniklé smlouvy už mají za sebou dronaři první ostrý výjezd. "Jednalo se o zásah spojený s kontaminací řeky Úhlavy, která zásobuje Plzeň pitnou vodou a do níž unikla z výrobního závodu v Klatovech toxická látka na impregnaci dřeva," dodává jeden z pilotů dronů Jakub Šantora. Dron byl v tomto případě použitý k monitoringu situace, kdy hasiči začali v ohromném rozsahu čerpat vodu pro Plzeň z náhradního zdroje, kterým je řeka Radbuza.

 

foto-qap-cz (2)

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24