V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Dýně patří k podzimu! Přinášíme inspiraci na výtečné dýňové recepty

uzená žebra pečená s dýní2 klikněte pro další foto
18. 10. 2020 6:02

K sychravým podzimním dnům patří určitě dýně. Co ale z dýně udělat dobrého? Víte, že tento oranžový zázrak můžete použít do bábovky, na skvělou omáčku k masu nebo třeba zavařeninu?

Ty nejlepší recepty z dýně pro vás připravila a sama otestovala foodblogerka Andrea Motlíková.

Voňavá dýňová zavařenina

Na přípravu budete potřebovat:
1,5 kg čisté dýňové dužiny
0,5 l vody
1 pomeranč
3 citrony
5 cm zázvoru
5 hřebíčků

Na sirup:
250 ml vody
400 g cukru krupice
150 ml octa 

dynova zavarenina 1Postup přípravy:

Dýňovou dužinu si nakrájíme na kostky, přidáme kůru a šťávu z citronů a pomerančů, hřebíčky, nastrouhaný zázvor, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Vyjmeme hřebíčky a poté propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka.
V čistém kastrůlku si svaříme sirup z uvedených surovin do konzistence řidšího medu a smícháme s dýňovým pyré. Vaříme do zhoustnutí, mícháme, aby se nám zavařenina nepřipálila. Poté plníme horké do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme zcela zchladnout. 

 

Dýňová bábovka s vůní perníku

Podzim je tu v plné parádě. Bábovka s teplým čajem se bude určitě hodit. Díky perníkovému koření vám bude bábovka vonět po celém domě, dýně jí dodává krásnou vlhkost a vláčnost. Tak pokud se na vás doma také směje oranžová dýňová koule, určitě zkuste tuto bábovku, zaručeně vám bude chutnat.

Na přípravu budete potřebovat:

300 g najemno nastrouhané dýně (hokkaido nemusíte loupat)
300 g polohrubé mouky
150 g třtinového cukru
200 ml rozpuštěného másla nebo slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr nebo vanilková esence
1 PL perníkového koření + špetka mletého zázvoru
3 vejce

dýnová bábovkaPostup přípravy:

Mouku důkladně promíchejte s práškem do pečiva a perníkovým kořením. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C.

Nejprve vyšlehejte do pěny vejce s oběma cukry, pak pomalu za stáleho šlehání přilévejte olej. Do této směsi vmíchejte nastrouhanou dýni, zamíchejte a přisypte postupně moučnou směs. Vše pečlivě promíchejte a vlijte do připravené formy. Vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Zkuste špejlí, zda je důkladně propečená, pokud by se těsto na špejli ještě lepilo, pečte ještě chvilku.

 

Medailonky s dýňovou omáčkou

Na přípravu budete potřebovat:

500 g vepřové panenky nebo zvěřinového hřbetu ( panenky )
150g slaniny
1 malá cibule
sušené meruňky
dýně hokkaido
čerstvý rozmarýn a tymián
vývar
máslo
olej
sůl, pepř 

medailonky s dýňovou omáčkou 1Postup přípravy:

Z panenky nebo hřbetu nakrájíme medailonky, do každého uděláme nožem otvor a zasuneme do něj předem namočené meruňky a snítku rozmarýnu. Meruňky můžeme namočit den předem třeba do vína, vývaru nebo pouze vody. Maso osolíme a opepříme a zamotáme do proužků slaniny. Já měla bohužel krátkou slaninu, tak jsem musela zpevnit provázkem. 

Medailonky zprudka opečeme na pánvi s rozpáleným olejem ze všech stran, přendáme na pekáček a vložíme do trouby na 10 minut.
Cibuli a slaninu orestujeme ve výpeku, přidáme kousek másla a na kostičky nakrájenou dýni. Přihodíme ještě rozmarýn a tymián, osolíme, orestujeme a zalijeme cca 100 ml vývaru. 

Přiklopíme a dusíme do změknutí, což trvá zrovna tak dlouho, jako se nám dopéká maso v troubě. Vyjmeme snítky bylinek a vše rozmixujeme do hladka, případně naředíme trochou vývaru. Dochutíme solí a pepřem.
Medailonky vyjmeme z trouby a podáváme s omáčkou. 

 

Uzená žebra pečená s dýní

Na přípravu budete potřebovat:

uzená vepřová žebra
dýně hokkaido
čerstvý rozmarýn
6 stroužků česneku i se slupkou

Na marinádu:
med
sójová omáčka
chilli omáčka

Množství surovin si každý přizpůsobí počtu strávníků 

uzená žebra pečená s dýníPostup přípravy:

Vařená žebra potřeme marinádou a necháme odležet, nejlépe přes noc. Dýni vydlabeme a nakrájíme na širší měsíčky, popř. kostky a osolíme. Žebra, dýni, stroužky česneku a rozmarýn rozložíme do pekáčku, zalijeme marinádou a malinko podlijeme. Můžeme i vývarem ze žeber, pokud jsme ho nespotřebovali jinak, třeba na tuto výbornou dýňovou polévku .

Přiklopíme a pečeme 30 minut. Poté odkryjeme a dopečeme. Česnek vymačkáme do výpeku a promícháme, popř. dosolíme.
Podáváme s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory. 

 

foto a recepty: Andrea Motlíková

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno

 

 

MH
sdílet na facebook

Co upéct o víkendu? Přinášíme zaručené recepty od foodblogerky

Recepty
 čtení
29. 8. 2020 9:01

Je tady víkend a to se hodí vždy něco sladkého. Chybí vám inspirace? Tady máte několik tipů na výborné, chutné a ne zas tak pracné dezerty. Vše pro vás připravila a sama vyzkoušela Andrea Motlíková.

Co s cuketou? Recepty na cuketové dobroty - FOTKY

Recepty
 čtení
22. 8. 2020 17:31

Z cukety se dá doslova kouzlit. Cuketové zelí, omáčka, grilovaná cuketa, cuketa na mozeček se slaninou, cuketové závitky...variant jsou stovky. Přinášíme vám ty nejlepší "cuketové" recepty!

  QAP téma   Tipy do Bavorska

Lamer Winkel - nejlepší pěší turistika v Bavorském lese

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Svět krásy a zdraví tianDe

Zdraví a krása z Altaje

  Květiny u Jany a Lukáše s.r.o.

Velký výběr květin, svatební a smuteční vazby, dekorace, dárkové zboží

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek