QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Festival na ulici připomene rockové i trampské legendy

14.08.2020 10:18

Tradiční  akce nabídne vystoupení místních kapel i dva speciální projekty. Jedním z nich bude večer věnovaný českým basovým legendám, především "Dědkovi" z Katapultu.

1

Festival na ulici se uskuteční v Plzni od 21. do 29. srpna. Jeho součástí budou vystoupení více než stovky místních kapel i dva speciální projekty.  Basové legendy zavzpomínají na Jiřího "Dědka" Šindeláře z Katapultu a chystá se také Pocta trampské písní v čele s jedním z jejích nejvýznamnějších představitelů Béďou Šedivkou. Vstup na oba projekty i celý festival je zdarma.

Nedělní večer 23. srpna bude patřit českým basovým legendám. Křest desky a koncert pod názvem Můj táta Dědek proběhne v rámci Festivalu na ulici od 20 hodin  na náměstí Republiky. Hosty budou Milan Broum (Olympik), Petr Šťastný (Turbo), Vojta Říha (Blue Effect) a  Karel Novák.

Za nápadem i realizací projektu stojí plzeňský muzikant a "Dědkův" syn Michal Šindelář:  "S Katapultem jsem hrál osm let. Po tátově smrti pro mne ale bylo čím dál tím těžší hrát na bubny. Tak jsem si založil vlastní kapelu a začal hrát na kytaru. Skoro po každém našem koncertě za mnou chodila spousta lidí a všichni vzpomínali na tátu. Asi před dvěma lety mne napadlo, že natočím desku, která bude věnovaná tátovi, jeho práci a fanouškům. Oslovil jsem několik skvělých basáků a strašně mile mne překvapila jejich reakce – všichni na to kývli okamžitě.“

Michalova slova potvrzuje Milan Broum z Olympiku: "Když mi Michal před časem zavolal a popsal mi svůj nápad, nemusel jsem se dlouho rozmýšlet. Líbilo se mi to, že chce udělat podobnou věc pro svého tátu, i projekt samotný. "Dědka” Šindeláře jsem navíc měl vždycky rád. Byl to skvělý muzikant, lidsky kvalitní a sympatický člověk. Do Katapultu nezaměnitelně patřil – nejen jeho způsob hry na basu a zpěv, ale i knír, pohyby, tak nějak celková vizáž. Dědek si tuhle poctu prostě zaslouží.“

S každým z pozvaných hostů Michal vybral jednu nebo dvě písničky, ať už přímo "katapultí", nebo jiné, Dědkovy oblíbené.  CD s názvem Můj táta Dědek se nahrávalo postupně poslední dva roky a kromě Milana Brouma si na něm zahráli ještě Milan Špalek, Petr Šťastný, Vojta Říha, Marek Abrahám a Karel Novák. Desku pokřtí Ivan Mládek, Láďa Vostárek a Jaroslav Šindelář, který také koncert uvede.

Večer pod názvem Pocta trampské písni proběhne ve čtvrtek 27. srpna na náměstí Republiky. Tento specifický český žánr slaví v letošním roce 100 let od svého vzniku. Mezi nejvýznamnější autory a interprety moderní trampské hudby se řadí také plzeňský rodák Béďa Šedifka Röhrich, který navíc letos slaví 85. narozeniny.

Oslavu trampské písně zahájí v 17 hod moderní trampský a folkový písničkář Jindra Kejak, v 18,45 hod nastoupí stálice české folkové scény Strašlivá Podívaná  neboli "Strašlivka". Program vyvrcholí ve 20,30 koncertem Duo Komáři & Přelet MS, ve kterém vystoupí oslavenci Béďa Šedifka Röhrich a jeho syn Michal Röhrich.

FOTO: archiv

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24