Freundova vila v Plzni se otevře mimořádně veřejnosti, přivítá i známého ekonoma

14.09.2021 20:06

Plzeňský literární festival otevře architektonicky skvost a v neznámé vile přivítá známého ekonoma! Freundova vila v plzeňské Bezovce je funkcionalistický skvost a mimořádně se otevře už tento pátek.

DSCN9793
DSCN9793DSCN9795DSCN9794

Unikátní Raumplan, i ten nabízí moderní Freundova vila v plzeňské Bezovce. Funkcionalistický skvost v pátek 17. září od 17 hodin oživí diskuse známého ekonoma Tomáše Sedláčka s architektem a spisovatelem Jiřím Boudníkem. V rámci Plzeňského literárního festivalu bude moci úplně poprvé do vily nahlédnout i veřejnost! Rezervace je však naprosto nezbytná.

Vila nabídne v rámci programu možnost prohlédnout si interiéry i exteriéry předem objednaným zájemcům. Lákavým bonbonkem je i povídání renomovaného ekonoma Tomáše Sedláčka, moderované plzeňským architektem a spisovatelem Jiřím Boudníkem. (Ten právě vydal knihu Věže – příběh 11. září – dokonce v angličtině i audioverzi - psali jsme zde).

Jak prozrazuje název přednášky, Podnikatelské pivo(ty) – od Hilela po Meisla aneb plzeňské polemizování o podstatě podnikání, bude se povídání točit nejen kolem podnikavosti, jejích limitech a  jejich překonávání, ale také historickém údělu Židů. Nutnosti rychle reagovat na společenské i civilizační změny - včetně těch nepříznivých - a hledat nejrůznější východiska či řešení. Půjde tedy o rozjímání navýsost komplexní a zajímavé!

Protože má Freundova vila omezenou kapacitu, je nutné účast rezervovat na e-mailu: david.ruzicka1@email.cz nejpozději do čtvrtka 16. 9. 2021. Přednost mají samozřejmě ti, kdo se přihlásí dříve. Pokud zájem veřejnosti přesáhne kapacitu vily, bude vytvořen seznam těchto ostatních zájemců, jimž bude v některém možném dalším termínu nabídnuta alespoň možnost prohlídky této jedinečné vily.

Vilu plzeňského zubního lékaře Jiřího Freunda navrhl v roce 1931 slibný a talentovaný architekt Leo Meisl. Jeho devizou byla schopnost reagovat na moderní architektonické trendy. Důkazem je i využití Raumplanu, který vnesl do soukromých obytných staveb slavný architekt Adolf Loos, rovněž spjatý s Plzní. V Plzni jsou zatím známy zatím jen dvě takové stavby! Principem Raumplanu je nerozčlenění interiéru domu na klasická patra, různá výška místností, závislá na jejich určení a použití. Tento unikátní prvek je ve vile soustředěn především do vstupní chodby a nejlépe jej ilustruje zajímavě pojaté schodiště v obýváku.

Další z plzeňských architektonických skvostů připomene nejen architekta Leo Meisla či původního majitele, zubaře Jiřího Freunda, které oba připravil o život nacistický holokaust, ale také osudy dalších plzeňských Židů. Architekt Meisl vytvořil plány vily ve věku pouhých třiceti let. Jeho další plzeňské realizované stavby, jako třeba vlastní činžovní dům na Belánce či někdejší areál městského výstaviště výmluvně hovoří o jeho velkých schopnostech.

 

Foto a text: David Růžička

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24