QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňan, který odklízel trosky Dvojčat, vydává svůj příběh v angličtině!

09.09.2021 14:21

Jiří Boudník je český architekt, spisovatel a v neposlední řadě rodák z Plzně, který dnes křtí svoji anglickou verzi knihy Věže – příběh 11. září. Křest knihy probíhá v Praze.

image001-3

Ve čtvrtek 9. září proběhne křest knihy Věže - Příběh 11. září, která je přeložena do anglického jazyka. Křest proběhne v Praze v American Center, Tržiště 13 od 17:30 hod.

JIří Boudník žil a pracoval v New Yorku. Když viděl hořící budovy Světového obchodního centra, vydal se varovat záchranné týmy před pádem zasažených budov. Pracoval totiž s architekty, co navrhovali mrakodrapy. Bohužel přišel pozdě. Pomáhal tedy alespoň odklízet trosky a nalezená těla. Plně se zapojil do záchranných prací. Pro týmy hasičů i záchranářů vytvořil 3D modely obou zřícených budov. Pomohlo to zorientovat se runách.

Hluboce jej to zasáhlo! Jako psychoterapii o všem napsal úspěšnou knihu Věže - Příběh 11. září. Nyní ji vydává poprvé v angličtině a to i jako audioknihu. Publikace dnes v Americkém centru ambasády Spojených států v Praze pokřtí český velvyslanec v USA pan Petr Kolář spolu se známým českým filmovým režisérem Janem Hřebejkem.

Virtuálně se s místem křtu propojí z New Yorku i jeden z hrdinů knihy, profesionální hasič Tiernach Cassidy, který se záchranných prací účastnil a jehož kolegové z jednotky přitom zahynuli. Cassidy si jako terapii nechal na záda vytetovat obraz události útoku na new yorská "Dvojčata", jak se světovému obchodnímu centru přezdívalo. Tetování Cassidyho zad také zdobí obálku české i anglické verze knihy, stejně jako přebaly CD audioverzí. 

Plzeňan Jiří Boudník v 80. letech emigroval spolu s matkou a sestrou. V Americe vystudoval architekturu i umění. Dnes působí jako architekt a je také spisovatelem. Vrátil se do Plzně, ač se pohybuje mezi Českou republikou a USA. Působí jako architekt a jeho specializací jsou výškové budovy.

 

Foto: David Růžička

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24