QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Holicí strojek může způsobit vážný úraz elektrickým proudem! FOTKY

15.01.2019 14:54

Česká obchodní inspekce poprvé zakazuje prodej holicího strojku. Přístroj za necelou stovku může způsobit vážný úraz elektrickým proudem! Čtěte podrobnosti!

Obr1
Obr1Obr2Obr3Obr4

Na českém trhu se objevil holicí strojek, který nejenže nemá povinné značení, ale má i volně přístupné části, které jsou pod napětím. Tím může dojít k vážnému úrazu elektrickým proudem.

ČOI se v rámci kontrol výskytu rizikových výrobků nejčastěji setkává s nebezpečnými hračkami pro děti. Tentokrát inspektoři zachytili nový druh nebezpečných výrobků - holicí strojky.

"Holicí strojek „Boli Razor RSCW-6008“, který má odnímatelnou dvojpólovou vidlici, která je součástí výrobku, slouží pro připojení do elektrické sítě a při nabíjení nemá předepsané rozměry, její kolíky nejsou opatřeny ochrannými návleky z izolantu. Při zasouvání vidlice do elektrické síťové zásuvky jsou přístupné „živé části“ výrobku pod napětím. Vážné riziko hrozí uživateli při manipulaci s odnímatelnou dvojpólovou vidlicí sloužící k dobíjení, která nemá předepsané rozměry a není opatřena ochranným návlekem z izolantu, dotkne-li se spotřebitel přístupných „živých“ částí dutinek kolíků vidlice, které budou pod napětím, může dojít k úrazu uživatele elektrickým proudem a tím k vážnému úrazu a uživatel může být usmrcen," varuje Jiří Fröhlich z České obchodní inspekce.

Uvedený výrobek, který pochází z Číny, se navíc během provozu může porouchat takovým způsobem, že přístupové kovové části budou trvale pod napětím 230 V. "Uživatel se dotkne holicího strojku, dojde k zásahu elektrickým proudem a uživatel může být usmrcen. Výrobek také není opatřen stanoveným označením CE a varovnou značkou dle normy: „není určeno do vlhkého prostředí“. Není přiložen návod a bezpečnostní instrukce v českém jazyce také chybí. Nejsou uvedeny identifikační údaje výrobce a další povinné údaje," pokračuje Jiří Fröhlich.

Česká obchodní inspekce uložila okamžité stažení uvedeného výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm budou zveřejněny v systému RAPEX. 

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24