QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Horšovská obora bude hostit Den Českého lesa

07.09.2021 15:01

Den Českého lesa se koná pravidelně každý rok, vždy ale na jiném místě. Tentokrát proběhne v oboře a areálu školního hospodářství v Horšově na Domažlicku. Tématem jsou koně.

den českého lesa 2020 foto Agentura ochrany přírody

Den Českého lesa se uskuteční už po třinácté. Konat se bude tuto sobotu 11. září a k vidění budou i chladnokrevní koně. "Sjedou se tu z celé republiky i sousedního Německa na tradiční Den Českého lesa, aby ukázali, že i v současném hospodaření mají stále své místo," uvádějí pořadatelé.

Proběhne soutěžní klání těchto obrů o pohár Českého lesa. Návštěvníci dále uvidí i estrádní přehlídku dovedností, které koně potřebují pro práci v lese. Budou představeny i ukázky využití koňské síly v zemědělství. Výstavu s názvem „Návrat obrů“ ve zrekonstruovaném letohrádku Annaburg doplní promítání ukázek pracovního využití koňů. Tato zvířata budou sloužit také jako dopravní prostředek při komentovaných projížďkách oborou.

„Vystoupí trubači Kolowratových lesů, živá hudba dudácké kapely Dudáci z Českého lesa a divadelní představení Komedijantů z Tachova. K vidění budou jaci, kteří se používají v Českém lese pro vypásání cenných luk. Své řemeslo představí podkovář. Pro děti jsme připravili soutěže s malou odměnou pro každého,“ uvádí dále Lucie Koryťáková Nováková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která je jedním z pořadatelů akce.

Slavnostní zahájení bude v 11 hodin, v areálu bude prostor na posezení u jídla, čepovat se se bude domažlické pivo.

Parkování je k dispozici na louce v obci Horšov, za odbočkou směrem na Kocourov. "Kvůli bezpečnosti doporučujeme návštěvníkům příchod přes obec podél kamenné zdi obory. Při cestě mohou navštívit i kostel Všech svatých, který je v tento den pro veřejnost otevřen. Vstup na akci je zdarma," uvádí dále pořadatelé.

Více o akci zde.

foto: Den Českého lesa na Zlatém Potoce, foto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24