QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hrady a zámky v regionu lákají na noční akce! Je tady Hradozámecká noc

30.08.2019 9:59

Poslední víkend prázdnin bude v regionu ve znamení mimořádných nočních akcí na zámcích a hradech. Hradozámecká noc nabídne noční prohlídky, koncerty i divadlo.

9.-terasa-2014-

Hradozámecká noc hned na několika místech Plzeňského kraje proběhne ze soboty 31. srpna na neděli 1. září. Památky se představí často v netradičním osvětlení, speciálním programem nebo nočními prohlídkami.

V rámci regionu můžete navštívit zámky Červené Poříčí, Kozel, Manětín, Horšovský Týn a Tachov, dále pak hrady Velhartice, Rabí, Švihov a také klášter Kladruby.

Zámek Červené Poříčí láká na nasvícené zámecké interiéry barevnými světly přenosných lamp. Během prohlídky se návštěvníci dostanou do luxusních apartmá, společenské místnosti i základního zázemí zámku.

Zámek Horšovský Týn nabízí pro změnu koncert Jihlavské gothic rockové skupiny XIII. STOLETÍ, která zahraje přímo na nádvoří zámku.

Vyrazit mohou zájemci také do kláštera v Kladrubech. Tam přichystali program ve spolupráci s Hvězdárnou v Rokycanech a Plzni. Na programu bude od 18:30 pozorování slunce, připravené bude také mobilní planetárium a přednáška "Oheň na Měsíci".

Zámek Kozel zve na výpravu do 18. století. "Usednete ke stolu s hrabětem a jeho rodinou, budete pohoštěni šálkem horké čokolády a dobovým zákuskem. Pomůžete hraběti vybrat nového koně, poslechnete si  dobovou hudbu, shlédnete šermířský souboj na kordy, střelbu předvede vojenský veterán, menuet zatančí uherské šlechtičny a na vše dohlédne a večerem provede hraběcí správce v doprovodu krásných dam," láká správa zámku.

Na Švihově bude Hradozámecká noc ve znamení komponovaného pořadu "Hrad na hradě". "Každý rok představujeme amatérské filmy o hradních zříceninách na západě Čech. Letos pod názvem Hrady Půty Švihovského představíme dokument o hradu Prácheň a zlatým hřebem večera bude premiéra dokumentu o hradě Švihov," uvádí organizátoři.

Rabí v letošním roce zve na loutkovou inscenaci Krvavý román, která je adaptací legendárního románu Josefa Váchala. Hrát se bude v hradní konírně a představení začne ve 20:30. Romantici si pak užijí i procházku zšeřelým hradem, který bude osvětlen svíčkami.

Kompletní program památek v Plzeňském kraji najdete zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24