QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inspekce kontroluje původ hovězího, zaměřuje se na restaurace

11.02.2019 18:55

Od vypuknutí kauzy s hovězím masem jsou kontroly po celé zemi intenzivní. K dnešnímu dni realizovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) více než 1 100 kontrol.

1

"Potravinářská inspekce zjistila v restauracích tři případy klamání spotřebitele o původu hovězího masa a desítky případů absence nabývacích dokladů," uvedl mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem se Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) intenzivně věnuje kontrolám, a to hlavně v restauracích, bistrech, hostincích apod. 

Inspekce ověřuje mimo jiné ověřuje pravdivost deklarovaných údajů o původu masa i korektní způsob uvádění informací pro spotřebitele. Pozornost zaměřuje také na kontrolu nabývacích dokladů a prověřuje, zda nejsou uváděny na trh potraviny neznámého původu. Kontroly se konají napříč republikou.

Zatím inspekce objevila ve 3 případech klamání spotřebitele o zemi původu masa. Jedná se o restaurace mimo náš region, a to v Hradci Králové, v Děčíně a v Mariánských Lázních. Dále zjistila další nesrovnalosti.

"V celkem 48 případech nebyli provozovatelé v průběhu kontroly schopni předložit nabývací doklady k použitým surovinám a byli vyzváni k jejich dodatečnému předložení. Z následně dodaných nabývacích dokladů bude dále možné posoudit pravdivost informací o původu hovězího masa deklarovaných v nabídce pro spotřebitele a výčet nevyhovujících zjištění tak nemusí být konečný. Ve dvou provozovnách bylo skladované maso na místě vyhodnoceno jako nevhodné k lidské spotřebě (maso s prošlým datem použitelnosti a zkažené maso) a inspektoři nařídili zákaz jeho uvádění do oběhu. S kontrolovanými osobami bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty," uvádí dále tiskový mluvčí inspekce.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24