QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jan Šrotýř z Boru si dekorace do domu vyrábí sám - FOTKY!

03.03.2021 14:03

Koníček, který by se zamlouval všem ženám, má padesátiletý Jan Šrotýř z Boru u Tachova. Celý jeho dům nese stopy majitele, dekorace, obrázky, nábytek ze dřeva jsou vidět na každém kousku.

IMG_2137
IMG_0190IMG_0182IMG_0200IMG_0206IMG_0217IMG_0231IMG_1295IMG_1302IMG_1308IMG_1939IMG_2137IMG_2163IMG_2167IMG_2439IMG_2441IMG_0199

V Boru u Tachova bydlí padesátiletý Jan Šrotýř, který má nevšední koníček, za který ho má jistě manželka Milena moc ráda. Ona by totiž většina žen nad tímto manželovým koníčkem zaplesala, Jan Šrotýř vyrábí různé věci ze dřeva, které zdobí obrazy z barevných pryskyřicí. A tak je dům Šrotýřových samý originální kousek. "Já si vždycky někde najdu nějaký starý kus dřeva, ať už v přírodě, nebo někde v odřezcích. Kouknu na něj a už se mi nějak začne rýsovat představa, co by z toho mohlo být. Vidím smysl v tom, že dám ještě tomu kousku nový život. No a nedělám to zadarmo, co si z přírody vezmu, se zase snažím dávat, a tak každoročně vysadím několik stromů. Vždyť lidé nemají jen brát, mají také dávat," říká Šrotýř.

Domov je skutečným domovem bez zbytečných sériových věcí. Zdobí ho ručně vyrobený stolek s motivem lístečků, mísy na ovoce, prkénka s různými motivy a po stěnách kusy dřeva jako obrázky, někde je vylitý z pryskyřice zelený javorový list, jinde je kotva, kříž, voda.

Nová truhla z modřínového dřeva byla na výrobu velmi náročná. "Na té jsem zkusil jinou techniku, zapasoval jsme do dřeva proužky jiného dřeva, a to mahagonu a také massaranduby. Oba druhy mají načervenalý nádech. Jinak více dělám hladká prkénka, hledám, jestli mají nějakou zajímavou kresbu, vybrousím ho, aby bylo hladké na dotek.  Tužkou si nakreslím požadovaný obrys, vyříznu, to hrubší většinou strojově, detaily pak raději jen ručně doťukám dlátky. Když mám dostatečně vyhloubený motiv, začne práce s barevnou pryskyřicí, tam je dobré vylít několik vrstev, aby vznikl jakoby efekt hloubky," popisuje práce se dřevem Jan Šrotýř.

Každá vylitá vrstva ale musí tvrdnout několik dní, než se nanese další. Lze kombinovat barvy. Pryskyřice se dají koupit ve všech hobby obchodech.  Když je dílo hotové, je ještě potřeba poslední ochranný nátěr v podobě transparentního laku. 
Výrobu prý zvládne každý, je to o trpělivosti a postupné praxi.

 

Foto: Martina Sihelská
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24