Kam zmizely lavičky od Radbuzy? Odpluly na druhý břeh

20.11.2020 19:00

Od řeky Radbuzy poblíž zóny DEPO 2015 a Městské plovárny zmizely oblíbené dřevěné lavičky spolku Pěstuj prostor. Proč se ztratily a kam se lidé mohou při procházce posadit, se dozvíte v článku. 

IMG_20201025_144030

Břehy Radbuzy mezi centrem Plzně a Doudlevci jsou oblíbenou vycházkovou zónou pro obyvatele Plzně všech věkových kategorií. V roce 2015 proto spolek Pěstuj prostor vyslyšel poptávku veřejnosti po odpočinkových místech. Ve spolupráci s dobrovolníky, Mobilní architektonickou kanceláří MAK! a se studenty fakulty architektury ČVUT vyrobili lavičky a další mobiliář sloužící k posezení. „A lavičky skutečně byly okamžitě obsazené, využívali je lidé všeho věku,“ říká architekt Marek Sivák ze spolku Pěstuj prostor, který za vznikem laviček stál.

O lavičky se spolek po celou dobu staral sám, několikrát řešil i jejich poškození vandaly. Některým úředníků a politikům se nelíbilo, že uživatelé okolo laviček nechávají nepořádek, a chtěli po spolku, aby tato místa pravidelně uklízel. „Zajistit pravidelný úklid veřejného prostoru a jeho odpovídající vybavení mobiliářem má však být zodpovědností samosprávy, která na to má mandát, organizace i finance,“ vysvětluje Silvie Hašlová z Pěstuj prostor.

Letošním rokem končí dohoda spolku s městem, spolek proto navrhl zástupcům Města Plzně i MO3 několik řešení, včetně ponechání laviček a vyjasnění záležitostí s úklidem. Doposud však neobdržel žádné vyjádření, proto nabídl část laviček – ty lehce přesunutelné – plzeňskému MO2 Slovany. „Díky jeho zájmu a péči si nyní občané mohou lavičky užít na protějším, pravém břehu řeky. Ostatní rozebereme a odstraníme. Jsem zvědavý, jak na to zareagují občané i obvod trojka, zda „naše“ lavičky nahradí jiným mobiliářem, nebo zda lidé přijdou o možnost se na levém břehu řeky posadit,“ uzavírá architekt Sivák.

Foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24