Karanténa se zkrátí na pět dnů. Všechny zaměstnance čeká povinné testování

05.01.2022 15:20

Vláda zkrátila od úterý 11. ledna karanténu i izolaci na pět dní. Schválila také testování všech zaměstnanců ve firmách od 17. ledna, a to dvakrát týdně.

foto Petr Fiala twitter_jednání vlády

„Pro třetí posilovací dávku jsme otevřeli očkovací centra pro všechny, kteří mají pět měsíců po druhé dávce. Očkování je jediný způsob, jak se občané České republiky mohou chránit proti vážnému průběhu tohoto onemocnění a proti tomu, aby neumřeli,“ říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Omikron je podle ministra zdravotnictví rychlá varianta nákazy s rychlým nástupem a proto vláda přijala dvě nová opatření. „První opatření bude platné od příštího úterý 11. ledna, kdy se zkrátí doba karantény a izolace na pět celých dnů. Na toto bude navazovat opatření, které bude platné od pondělí 17. ledna a týká se testování všech zaměstnanců. Všichni se budou testovat pomocí antigenních samotestovacích sad. Testování bude probíhat dvakrát týdně, nebo jednou za tři až pět dnů," uvedl Vlastimil Válek.

Pokud antigenní test vyjde zaměstnanci pozitivní, odchází do karantény na pět dnů. Tento systém bude podle vlády nastavený dva nebo tři týdny a bude se důkladně monitorovat. Očekáváme, že toto opatření bude platit maximálně tři týdny, vysvětlil Vlastimil Válek.

Do karantény budou po rizikovém kontaktu chodit i očkovaní a lidé po prodělání covid-19.

"K ukončení karantény ani izolace nebude nutný RT-PCR test, lidé s pozitivním antigenním testem ale budou moci na základě negativního výsledku následného RT-PCR testu izolaci ukončit ihned. Naopak lidé s příznaky nemoci covid-19 budou muset nad rámec pětidenní izolace případně ještě počkat nejméně dva dny po jejich odeznění," uvádí dále vláda.

Součástí tohoto opatření je také to, že antigenní testy budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, konkrétně z fondu rezerv.

S ohledem na předpokládané povinné testování zaměstnanců od 17. ledna všechna stacionární testovací místa připravují navýšení kapacit a rozšíření provozních hodin.

 

foto: twitter Petr Fiala

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24