Kašna Velbloud se konečně dočká opravy

04.03.2021 17:48

Kašna Velbloud na plzeňském náměstí Republiky, v jejíž žulové nádobě na vodu se v loňském roce na jaře objevily velké praskliny, se do konce března dočká slíbené opravy. 

červen 2018 (1181)

„Trhliny v kamenné nádobě jsme zjistili loni na jaře. Po důkladném prozkoumání odborníci doporučili nainstalovat do ní olověnou vanu. V současné době byla provedena demontáž krytů, vnitřního vybavení nádoby a instalace mobilního oplocení k vymezení pracovního prostoru,“ uvedla Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku města Plzně, která má kašnu na starosti.

Provádějící firma začne s osazováním vany přibližně v týdnu od 8. do 12. března. Náklady na opravu jsou zhruba 350 tisíc korun včetně DPH.

Kašna Velbloud je jednou ze tří pozlacených kašen na plzeňském náměstí Republiky, jež byly spuštěny 29. července 2010. Další dvě nesou název Chrtice a Anděl. Autorem děl, jejichž tvary a názvy vycházejí z atributů městského znaku Plzně, je architekt Ondřeje Císler. V provozu jsou každoročně od 1. května do 1. listopadu. Na jaře jejich spuštění předchází kontrola a případné opravy. Loni se u kašny Velbloud objevily ve dně kamenné nádoby hluboké praskliny, kterými unikala voda na chodník a dostávala se do elektrických rozvodů. Bylo rozhodnuto o opravě formou vsazení olověné vany do kamenné nádoby.

 

Foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24