Kdo bude kontrolovat zákazníky zahrádek? A jaká jsou nová pravidla pro cestování?

14.05.2021 15:52     15.05.2021 12:00

Vláda kromě toho, jak budou fungovat od pondělí zahrádky, dále oznámila změny v cestování. Nově lidé budou moci cestovat do některých evropských zemí už 22 dní po první dávce očkování.

beer-garden-4465323_1920

V pondělí 17. května se otevírají zahrádky restaurací. Dlouho se mluvilo i o tom, že návštěvníci nebudou mít k dipozici wi-fi. "Dospěli jsme k názoru, že wi-fi připojení v rámci zahrádek a obchodních center bude umožněno používat," uvedl ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček.

Vláda dále diskutovala o tom, kdo bude kontrolovat návštěvníky. Platí stále, že návštěvníci musí splnit nastavené podmínky. Tedy být buď 14 dní po očkování druhu dávkou, mít negativní výsledek testu (3 dny antigen, 7 dní PCR) nebo být v ochranné lhůtě max. 90 dní po prodělání covidu-19.

To, zda zákazníci splnili jednu z podmínek, ale nebudou kontrolovat provozovatelé restaurací. "Konrola nebude na provozovatelích, zákazníci se budou muset prokázat případné kontrole ze strany hygieny nebo případně policie," uvedl Havlíček.

Dále vláda řešila i nové podmínky pro cestování. "Vláda odsouhlasila změnu pro návrat očkovaných ze všech zemí se středním a vsokých rizikem výskytu covid-19, osvobozeni od karantény a testu jsou lidé již 22 dní po první dávce. A za druhé od zítřka se umožní vstup osobám očkovaným 22 dní po první dávce z Německa, Rakouska, Slovinska Maďarska, Polska a Slovenska. Za podobných podmínek by tyto státy měly povolit vstup občanům Česka zatím s výjimkou Slovenska," uvedl ministr Havlíček.

 

ilustrační foto

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24